Кирил Петков: Увеличението на бюджета за култура е неизбежно

0
Безспорно трябва да се увеличат доходите в сектор "Култура", въпросът е как да стане това, коментираха от партията. Според тях трябва да има механизъм, който да гарантира справедливост
Безспорно трябва да се увеличат доходите в сектор "Култура", въпросът е как да стане това, коментираха от партията. Според тях трябва да има механизъм, който да гарантира справедливост Снимка: Дарик радио, архив

"Трябва да се увеличи бюджета за култура, няма как да продължи с ниското финансиране"

Това каза един от лидерите на ПП Кирил Петков на дискусията за реформи в областта на културата, предаде БТА. 

Според него, оттук нататък кой каква партия познава не трябва да бъде фактор за финансирането на културата. По думите на Петков парите трябва да следват качеството. Трябва да запазим културното си наследство, това трябва да е приоритет в културната, в туристическа, в образователната стратегия, смята той. Петков отбеляза, че предприемачеството не трябва да е табу в сектора - трябва държавата да финансира повече, но не може цялата култура да е единствено базирана на публични средства. Част от подкрепата трябва да е частна, а друга коствена.

"Сигурен съм, че трябва да променим много в културата, тъй като в момента я губим", коментира той.

Според "Продължаваме Промяната" в повече от 80 процента от повдигнатите теми има припокриване между предложенията на другите формации и техните идеи. Те отбелязаха, че е спешно приемането на Националната стратегия за култура. От нея тръгват всички следващи политики, промяна в нормативната уредба и т.н., за да знаем къде отиваме, коментираха от формацията. "Продължаваме Промяната" наблегнаха на устройствения правилник на Министерството на културата.

При сценичните изкуства трябва да има гарантиран фонд "Работна заплата", за да не са притеснени творците в театрите, коментираха от формацията. Според тях е задължително субсидирането от държавата да остане. Предлагат въвеждане на изисквания за атестация и мандатност на директорите. Съгласни са ДДС върху книгите да е девет процента.

Безспорно трябва да се увеличат доходите в сектор "Култура", въпросът е как да стане това, коментираха от партията. Според тях трябва да има механизъм, който да гарантира справедливост.

Трябва да се поощрят любителските дейности в читалищата, да има актуализиране на учебните проблеми в училищата по изкуствата. Културните институти в чужбина трябва да са с общо брандиране, смятат още от ПП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари