Кирил Петков поискал от “Лукойл” тук да плаща данъци, после плъзва слух за недостиг на горива

1
Часове след срещата на  Кирил Петков с “Лукойл” се появи тревожна информация, че може би ще има проблеми с доставката на горива
Часове след срещата на Кирил Петков с “Лукойл” се появи тревожна информация, че може би ще има проблеми с доставката на горива Снимка: БГНЕС

3-часова среща по настояване на вицепрезидента и изпълнителен директор на нефтения гигант Вадим Воробьов е имало с българския премиер, финансовия министър и директора на НАП

Лукойл” да бъде изряден към българската държава, да плаща данъците за своя бизнес у нас, а не в Швейцария. Това е било посланието, което е получил Вадим Воробьов, вицепрезидент и изпълнителен директор на руската компания, разкри 24 ЧАСА

При посещението си в София той е поискал и е имал тричасова среща с министър-председателя Кирил Петков, с вицепремиера и финансов министър Асен Василев и с директора на Националната агенция за приходи Румен Спецов. Официална информация за разговора до този момент липсва и от двете страни.

Неофициално обаче източници от правителството и от “Лукойл” потвърдиха за разговора, който е бил по настояване на руската страна. Заедно с Воробьов, който е сочен като човека на официален Кремъл в нефтения гигант, са присъствали още четирима руски представители. Те са поискали гаранции от българската страна, че ще продължат своя бизнес без натиск, проблеми и политически условия. Отговорът е бил, че ако се спазват всички правила, “Лукойл” няма от какво да се притеснява.

Обсъждана е била и категоричната позиция на държавата, че порочната практика големите компании - родни и чужди, да плащат такса “спокойствие” на определени политически сили, е категорично стопирана.

Часове след срещата на премиера Кирил Петков с “Лукойл” се появи тревожна информация, че може би ще има проблеми с доставката на горива по българските бензиностанции. Според търговци, които работят с руската рафинерия в Бургас, която е собственост на “Лукойл”, тя не работи на пълен капацитет, доставките и заявките на горива са на дневна база и се отказват дългосрочните. В момента в Бургас имало два танкера и не се знаело кога ще пристигнат следващите, защото времето в Русия се е влошило и те не могат да пътуват.

Търговците съобщават, че “Нефтохим Бургас” все още не работи след края на плановия ремонт, в който беше през последните седмици. На два пъти инсталациите не са могли да бъдат включени заради технологичен проблем, който още не е отстранен. Поради това доставките на горива за бензиностанциите били нарушени и можело да има недостиг за предстоящите празници.

От рафинерията потвърдиха, че все още не са пуснати всички производства, това ставало постепенно при излизането от плановия ремонт.

Проблемите в завода съвпадат с посещението на вицепрезидента и изпълнителен директор на руската компания Вадим Воробьов, който е бил в България за тържествата по повод 30-годишнината на “Лукойл” у нас, подготвени предварително.

Преди седмици директорът на НАП Румен Спецов в интервю за румънското издание Libertatea заяви, че голяма петролна компания в България повече от 10 години отчита само загуби. Фирмата работела и в Румъния. Парите се движели по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании, посочи шефът на НАП. Той бе на посещение в Букурещ, за да предложи на румънските си колеги да работят съвместно срещу укриването на данъци от големи компании, които имат бизнес в България и Румъния.

През ноември пък КЗК по сигнал на “ОМВ България” предяви твърдения за извършено антитръстово нарушение от “Лукойл Нефтохим Бургас” и “Лукойл България”.

Преди това е бил извършен анализ на конкурентната среда на пазарите на горива, при който са установени проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове. КЗК образува по този повод проучване върху поведението на бургаската рафинерия и “Лукойл България” дали ограничават конкуренцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари