Кирил Петков: Ако някой от партиите в коалицията каже, че вярва на другия, ще е лъжа

0
Координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура, заяви той
Координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура, заяви той Снимка: БГНЕС

Координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура, заяви той

"За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговорен - от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици. Показва, че по този начин нещата не могат да продължат. Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна". Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира пред Дарик радио информацията от последната седмица, че учениците ни са на последно място в ЕС по математика и на предпоследно по четене.

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи, са инвестиции в образованието.

"Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност", коментира Петков.

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", коментира още Кирил Петков.

"Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

И отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

Кирил Петков и отговори и на обвинения от публикация във в. "Сега", гласяща, че "от дълго време Христо Иванов, Петков и Василев гледат безмълвно отстрани как Пеевски и Борисов се тупат в гърдите и се правят на мастити европейци" като подчерта, че не мисли, че стои безмълвен отстрани.

"Ако за нещо мога да бъда обвиняван, със сигурност не е, че не си отстоявам на принципите и когато има нещо, с което не съм съгласен, аз го изказвам не само на глас, аз го изказвам на глас по начин, по който ме чуват", категоричен е той.

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки, че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари