КАТ вади нов арсенал срещу джигитите

1
Как работят новите триноги, които ще ловят нарушителите
Как работят новите триноги, които ще ловят нарушителите

Жестока секира точи КАТ за джигитите.

Пътните полицаи ще извадят нов допълнителен арсенал от устройства, с които да ловят нарушителите.

Нови 56 камери за скорост от типа на триногите е закупило МВР за „Пътна полиция“. Това стана ясно от публикуван на 22 октомври договор с фирмата, спечелила обществената поръчка “СЕКТРОН“ ООД. Той е подписан на 30 септември, а поръчката е обявена на 26 април тази година.

Новите камери ще са преносими, от модел ARH CAM-S1. Те са унгарско производство и КАТ вече разполага с 28 такива устройства от 2018 г., пише в днешния си брой в. "Телеграф", цитиран от агенция Монитор.

На пътя

Обявеният срок за пускане в експлоатация на новите камери е 29 март догодина. Цената, която МВР заплаща за унгарските устройства, е общо 3 072 384 лв. с ДДС. В нея е включено и разработването на софтуер за връзка с информационната система на МВР и връчване на електронен фиш. От пресслужбата на вътрешното министерство не отговориха на официално запитване на „Телеграф“ къде ще бъдат разпределени новите устройства. При предишната доставка всяка област от общо 28-те в страната получи по една бройка. Ако от „Пътна полиция“ следват този принцип, сега би трябвало областите да получат по още две камери.

Как работят

Периметърът на действие на триногите е до 600 метра и са с вградено разпознаване на регистрационните номера, обясниха катаджии. Те работят с лазерен лъч, включително и в тъмната част от денонощието и са способни да засичат по трима нарушители наведнъж. Дори шофьор да разполага с антирадар или радар детектор, те не вършат работа срещу новите камери. Включително и радар детекторите с лазерни честоти, тъй като те стоят на челното стъкло или вътре в купето на автомобила, а лазерният лъч е насочен към номера. Така, когато устройството сигнализира, вече сте снимани. Единствената работеща защита срещу триногите са т.нар. джамери, които са датчици, монтиращи се около регистрационния номер, свързани с радар детектора в купето. Цената на такъв комплект обаче е над 1000 лв. и изисква сложен монтаж.

Проверка на „Телеграф“ в търговския регистър показа, че управители на спечелилата обществената поръчка фирма „СЕКТРОН“ ООД са инж. Павел Виденов и Георги Виденов. Павел Виденов е бивш кадър на МВР, който основава фирмата през 1990 г. През 1992 г. тя пуска в експлоатация първата в страната радиосистема за охрана за нуждите на Столична дирекция на МВР. През 1994 г. инж. Виденов създава и дъщерната фирма „СОТ – сигнално-охранителна техника“ ЕООД, известна по-късно и като СОТ 161.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари