МВР: Навлизаме във втория етап на акция „Зима“

0
Пътните полицаи ще следят пешеходците, пътниците и водачите за толерантност на пътя, за времето от 25.11.2023 г. до 04.12.2023 г.
Пътните полицаи ще следят пешеходците, пътниците и водачите за толерантност на пътя, за времето от 25.11.2023 г. до 04.12.2023 г. Снимка: МВР / архив

Пътните полицаи ще следят пешеходците, пътниците и водачите за толерантност на пътя, за времето от 25.11.2023 г. до 04.12.2023 г.

Навлизаме във втория етап на традиционната акция на полицията „Зима“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците:

Предвижда се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

За гарантиране безопасността на пешеходците, в т.ч. на организираните групи (деца, възрастни, хора със специални потребности) ще се осъществява контрол за изпълнение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП.

(Чл. 112 (1) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоя! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства.

(2) За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка.)

С цел правилното прилагане на чл. 112 от ЗДвП до 22.12.2023 г. в детските градини и училищата началник сектор ПП и началниците на РУ да създадат организация за провеждане на превантивна разяснителна кампания „Пресичаме безопасно“.

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране неизползване на обезопасителни колани /системи/каски от пътници отношение да се взема спрямо тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби.

При констатиране отнемане на предимство на пешеходци спрямо водачите ще се взима отношение на място.

Санкциите са:

От 20 до 50 лв. за неправилно пресичане на пътното платно.

100 лв. и 10 контролни точки – при отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека.

50 лв. – при неизползване на обезопасителни системи – колани, каски и системи за обезопасяване на деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    хаха
    "100 лв. и 10 контролни точки" Това ако се приложи на практика половината шофьори ще им вземат книжките бе :D
  • 2
    3
    катаджия
    когато не сме в акция си бараме пишките и играем на хвани го де
  • 0
    2
    Хаха
    Всяко чудо за 1 ден после забравят за задълженията си
  • 5
    1
    Глупости пълни...
    акции...... аюи какво правят 24 часа в денонощието 365 дни в годината? Не са ли в акция или в безакция или безакцизно...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари