КАТ ще проверява с най-малко два екипа наведнъж

0
Контролът на скоростта пък в страната ще се осъществява оттук нататък само с камери
Контролът на скоростта пък в страната ще се осъществява оттук нататък само с камери

МВР забранява на охранителна полиция да извършва пътни проверки. Това е само една от мерките за борба с корупцията по пътищата, които бяха обявени от вътрешното министерство.

Предвижда се още да се ограничи прекия контакт между полицаи и шофори. Като част от мерките срещу корупцията по пътищата вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че от този момент нататък проверките по пътищата в страната ще могат да се извършват само от квалифицирани екипи на КАТ-"Пътна полиция". Това ще става в моментите на така наречените широкообхватни или холандски проверки, които стават в България при много условия обаче.

Проверките да се осъществяват от най-малко два екипа на КАТ наведнъж - по този начин от Вътрешното министерство се надяват, че ще се ограничи корупцията, тъй като полицаите от различните екипи ще контролират сами себе си. Забранява се на "Охранителна полиция" да извършва проверки по закона за движение по пътищата. Проверки "Охранителна полиция" ще може да прави само и единствено по време на специализирани полицейски операции, като полицаите от "Охранителна полиция" ще могат да проверяват товара на автомобила и самоличността на водача, но не и да го глобяват за пътни нарушения, уточниха още от ръководството на вътрешното министерство.

Контролът на скоростта пък в страната ще се осъществява оттук нататък само с камери, по два начина - със стационарни или мобилни камери. Последните бяха обявени преди време от съда за незаконни. Ръководството на МВР ще предложи изменения в закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на мобилни камери.

Другото, което въвежда МВР като мярка срещу корупцията в страната е и фактът, че всички проверки на леки автомобили ще трябва да бъдат докладвани от дежурните полицаи в съответните районни полицейски управления, като полицаите трябва да съобщават защо е проверката и каква е причината за спирането на лекия автомобил. От МВР са си поставили и задача във всички коли на полицията в страната да бъдат поставени видеокамери, както и записващи устройства. По този начин, според вътрешния министър Веселин Вучков, ще може да се филмира и да се записва целият контакт между полицай и шофьор. Това обаче към момента няма как да стане във всички автомобили, тъй като поставянето на видеокамери в колите е изключително скъп проект.

До края на месец декември пък към 2500 автомобила на полицията трябва да бъдат с монтирани в тях джипиеси, за да се знае във всеки един момент тяхното местонахождение. Ръководството на МВР си постави два месеца срок, за да разбере как точно работят новите антикорупционни мерки. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари