В МВР има едно правило - купи ли се камера, тя ще спре да работи

0
Камерите, които трябваше да снимат корупцията на катаджиите, не работят
Камерите, които трябваше да снимат корупцията на катаджиите, не работят

В МВР има едно универсално правило - купи ли се камера, тя ще спре да работи.

Разбира се, тук не говорим за неизбежната нормална амортизация на която и да е техника. Не, става дума за нещо много повече - камерите нямат късмет, сякаш проклятие тегне над тях. Монтират ги на границата да следят за мигранти - спре им токът, сложат ги по улиците на София - години наред им липсва поддръжка, не работят. Да не говорим през какви драми преминаха камерите на КАТ - даже Върховният административен съд отмени ползването им, след това бяха споровете да има ли знак преди камерата или да няма и т.н. В крайна сметка се реши да няма. Но нищо не се знае, може да има промени, пише Самуил Димитров във вестник "Сега".

Последното камерно фиаско е с техниката, която трябваше да наблюдава действията на полицейските служители по време на смяна - това са онези три камери в патрулните автомобили плюс двата микрофона на реверите на служителите. Та тази техника трябваше да записва всичко като антикорупционна мярка. На книга ги има в 120 патрулки.

Дотук добре. Обаче в документите към обявена наскоро от МВР обществена поръчка се говори за "възстановяване на съществуващата автоматизирана информационна система", което пък силно мирише на изобщо неработеща система. Или на неработещи части от нея. И в двата случая значи, че полицейските действия се наблюдават само на хартия. Отколко време ситуацията е такава, могат да кажат само от МВР, а оттам не обичат да говорят на подобни теми. 

Друг е въпросът за ефективността на тези камери, но все пак има аргументи в тяхна подкрепа. Даже в докладите на ЕК антикорупционната политика на МВР беше похвалена неведнъж. Но истината е, че тези записи не се гледат непрекъснато (поради липса на ресурси), а само при нужда. Освен това за цялата минала година в КАТ например заради корупция не е отстранен нито един служител. Ще излезе, че камерите вече нямат корупция за снимане. Или както казва премиерът Бойко Борисов: "Откакто въведохме камерите и таблетите, няма желаещи за катаджии. Представяте ли си докъде я докарахме?!". Де да беше така...

В крайна сметка резултатът от всичките антикорупционни и антимиграционни мерки, както и противодействието на престъпността, е едно голямо харчене на пари.

Само поддръжката на камерите, които снимат в патрулките, ще струва четвърт милион лева. Но това число е малко и на този фон е направо неудобно да се коментират цените по границата с Турция. Там бяха изсипвани десетки милиони левове години наред. Вярно, в голямата си част по европейски програми, но това няма особено значение. Впрочем, бяха обявени търгове за покупка на наблюдателна техника и по сръбската граница. Вероятно в някакъв момент и там ще се появи проблем. 

Видеонаблюдението на столичната полиция, което покрива главно центъра, също стоя неработещо години наред. Оправданието беше, че една частна фирма е патентовала софтуера и иска да й се плащат пари без обществена поръчка. За неработещата техника се разбра едва когато изчезна бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и цялото МВР го диреше под дърво и камък. Тоя казус (с неработещите камери) се точи години наред. Добре че в крайна сметка дойде време за европредседателството, та се дадоха пари и за още камери, и за всичко друго. А и добре, че Столичната община също започна да прави видеонаблюдение и подписа споразумение за свързване на двете системи с МВР. Така всеки път, когато се заговори за камери, вътрешният министър отива на посещение в центъра на общината, който е идеален за развеждане на журналисти и снимки на министъра. Така той кима доволно и казва, че полицейските и общинските камери са свързани, без изобщо да покаже първите. Оправдана секретност вероятно. Подобно на тази, записана в условията на последната обществена поръчка на МВР - изпълнителят по нея да не разгласява информация без съгласието на полицията. Че иначе кой знае какво може да разкаже за високата техническа обезпеченост.

На този фон е направо смешно, когато за пореден път се обяснява как във всички общини трябва да се сложи видеонаблюдение, което намалява престъпността с около 40%.

Така казва всеки вътрешен министър, когато няма какво да каже.

И всички го повтарят. Сметката вероятно е вярна, но някак винаги се пропуска, че за да се постигне в реалността, трябва системите да бъдат работещи. И първо трябва да се дадат пари за самите тях. На този въпрос никой любител не иска да отговори - общините ли ще си платят, държавата ли. По-лесно им е да дъвчат темата с вездесъщото наблюдение и светлото му бъдеще. Докато то не работи поради липса на поддръжка.

Всъщност заради липсата на камери по пътищата и безсмисленото им снимане там, където ги има, в най-големия пек КАТ се принуди да извади целия си наличен състав на пътя. Но това е единичен случай - пиар акция. Във всекидневието никой шофьор не се притеснява от никакви камери

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари