КАТ отчита бум на агресията на пътя

6
Най-куриозен остава случаят от Русе, при който жена би шамари на кръстовището пред Пантеона
Най-куриозен остава случаят от Русе, при който жена би шамари на кръстовището пред Пантеона

Най-куриозен остава случаят от Русе, при който жена би шамари на кръстовището пред Пантеона

По три скандала седмично е помирила полицията у нас от началото на тази година, сочат данни от Министерството на вътрешните работи, предоставени на „Монитор“

Статистиките показват, че от януари до 17 март 2021 г. са регистрирани общо 32 случая на агресия на пътя. Това е почти половината от всички отчетени разправии между шофьори през 2020 г., когато те са били общо 70. За тях са образувани досъдебни производства за непристойни действия при управление на автомобил или дребно хулиганство.

Ръстът на този вид посегателства през изминалата година отбелязва незначителен ръст в сравнение с 2019 г. Тогава ченгетата са преброили 68 случаи на агресия на пътя. Според експерти от вътрешното ведомство това не се дължи основно на необичайната обстановка на пандемия, а по-скоро на утвърждаването на навика хората да сигнализират при забелязване на агресивни лица на пътя.

Тенденцията е резултатът от подобни скандали да се изразява в нанасяне на материални щети върху автомобила, като често се размахват и юмруци, което нанася леки телесни повреди на пострадалите.

Големият брой случаи, констатирани през първите три месеца на тази година, се определят като показателни за резултатите от пандемичната обстановка. Според психиатъра д-р Веселин Герев напрежението, което се натрупва в резултат от дългото стоене вкъщи и ограничаването на контакт с колеги, приятели и познати, вече започва да ескалира и да се изразява в агресивни прояви на пътя. По негови думи човек се нуждае от себеподобните си, от излизане навън, от водене на нормален, социализиран начин на живот. В противен случай дори най-спокойните хора могат да извършат необичайни за тях прояви.

Агресията е очаквано поведение в една такава ситуация. Случаите, които са подадени като информация от Министерството на вътрешните работи, са само регистрираните разправии на пътя. Сигурен съм, че в действителност са много повече, но невинаги хората сигнализират. Има много ситуации, при които шофьорът спира, чупи ви стъклото, блъска ви огледалото или съответно ви заплашва с пистолет, след което става и си заминава“, коментира д-р Герев пред „Монитор“.

Причината за подобни прояви на агресия на пътя са много. Това са обикновено хора, които нямат друго поле за изява няма как да се докажат по друг начин като личности. Усещането, че си по-значим от останалите и те трябва да ти се подчиняват, също поражда скандалите между шофьорите, обясни специалистът.

„Това са едни завършени психопати. Разчитат на това, че няма да бъдат хванати и наказани“, допълни той. При някои от тях агресията може да е моментна, при други - постоянна и породена от семейството. Не във всички случаи агресорите са взели примера си за подражание от родителите си, но всички, които израстват сред гняв и скандали, след това пренасят този модел на поведение и в своя живот.

Любопитно е, че все повече жени влизат в ролята на насилници. Това се изразява не само на пътя, но и в работата, и в дома, категоричен е д-р Герев. По негови думи това се дължи до голяма степен на факта, че все повече представители на нежния пол злоупотребяват с алкохол, който действа върху нервната система на човек.

Такъв е куриозният случай в Русе отпреди малко повече от година. Тогава в интернет пространството се завъртя видео, на което се виждаше как побесняла шофьорка на джип крещи и удря шамари на мъж - водач на друг автомобил, на кръстовището пред Пантеона на възрожденците. Поводът за свадата бил лек инцидент между двете коли по-рано, след което жената решила сама да раздаде правосъдие с удари и обиди.

Според психиатъра д-р Герев единственият начин да се справим с каквато и да е агресия е проявяването на абсолютна нетърпимост към насилието, независимо дали то е вербално или физическо. При такива случаи е ключово сигнализирането на органите на реда и настояването за строги мерки при съдебната фаза. Важно е подобни теми да будят и дискусии в публичното пространство, да се съобщава за груби и опасни шофьори на пътя, за да се постигне обществено порицание. „Публичността и масовото недоволство срещу непристойните действия действат отрезвително",  категоричен е експертът. Той заяви, че действията на органите на реда трябва да се подобрят при скандали на пътя и да се реагира дори когато не е подаван сигнал за насилие. От друга страна, по негови думи наказанията за подобни прояви би трябвало да бъдат по-строги.

Положителна тенденция е, че гражданите все по-често сигнализират за съмнителни и агресивни водачи. От началото на 2019 до днес 79 души са позвънили на 112, за да бъдат отстранени такива шофьори от движението.

От МВР обясниха, че когато лице стане свидетел или потърпевш при агресия на пътя, първото нещо, което трябва да направи, е да позвъни на спешния телефон. Когато се получи сигналът, местопроизшествието се посещава, оказва се помощ, при необходимост се вика Спешна помощ, за да се помогне на пострадалите, издирват се свидетели и случаят се докладва по съответния ред .

От Съюза на българските автомобилисти съветват водачите да запазят спокойствие и да се държат учтиво, дори когато отсрещният се държи грубо. Така би могло да се избегне по-сериозно спречкване. „Използвайте звуковата сигнализация пестеливо - дори учтиво натискане на клаксона може да бъде изтълкуван погрешно. Помнете, че в тази ситуация няма нищо лично, но не подценявайте възможностите на другия водач да причини хаос и ПТП. Не изразявайте агресия чрез тялото, думите и жестовете си, за да не провокирате гневна реакция“, призовават още от СБА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук