Йенс Столтенберг: Основната ни цел е предотвратяване на войната - чрез възпиране и отбрана

2
Трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс, каза още генералният секретар
Трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс, каза още генералният секретар Снимка: EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ

Трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс, каза още генералният секретар

За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, защото точно парламентите решават какво се прави в НАТО и представлява демократичните институции, които НАТО защитава. Така започна речта си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс, която се провежда в България, предава NOVA.

Той поздрави Швеция, заради пълноправното членство в Алианса.

„Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се променя и адаптира. Сега живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността."

Той посочи, че основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да я предотвратява и да гарантира мира. „Предотвратяването на войната се прави чрез възпиране и отбрана“, подчерта Столтенберг. Той допълни, че трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс.

Имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТОУкрайна, Грузия, Молдова“, заяви още той.

Във Вашингтон трябва да покажем, че ние работим върху плановете за възпиране на войната и отбраната, но планове без необходимите сили нямат стойност“, каза Столтенберг.

Той заяви, че втората основна тема на срещата във Вашингтон ще бъде войната в Украйна. „Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това е недопустимо. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Необходима е и хуманитарна и икономическа такава. Когато говорим за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната“, каза още Столтенберг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    daskal
    Аз ще бъда първият нагъзен и с едно руско знаменце пъхнато между бузките! Все пак дърто пребоядисано комуне като мен знае руски и ще пълзи пред братушките по същия начин, по който сега пълза и ближа подметките на брадърушките!
  • 1
    5
    даскалче,
    а ти къде ще бъдеш?!? Ще партизанстваш, или ще си първи на моста с хляб и сол?!? Аз мисля, второто ще направиш!
  • -2
    4
    daskal
    Ако руснаците наистина нападнат България, ще се учудят, като видят колко много са нагъзените със свалени гащи техни фенове.
  • 3
    3
    Йенс
    Основната ми цел,а и тази на Алцхаймер Джо отвъд океана, е да не се насерем твърде много, когатп дойдат руснаците. За целта ползваме екстра големи памперси!
  • 6
    2
    Деар
    Основният извод е "Да се осмисли съществуването на нещо безмислено"
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари