НАТО разгръща бойна бригада у нас

1
Броят на войниците на Алианса ще бъде увеличен 4 пъти
Броят на войниците на Алианса ще бъде увеличен 4 пъти

Броят на войниците на Алианса ще бъде увеличен 4 пъти

НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по този начин ще увеличи 4 пъти сегашното си присъствие. Според одобрените във Вилнюс регионални планове на защита на Алианса от Русия сегашната батальонна бойна група на НАТО у нас ще стане бригада. Това съобщи премиерът Николай Денков от литовската столица. По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата – около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона. В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Предвижда се националната бойна група на наша територия да може да бъде усилвана до ниво бригада, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Това, обаче, все още не означава, че към днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което означава на наша територия да има близо 5000 души. Не става въпрос за това, а да имаме изградена цялата логистична инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка от страна на домакин, да е ясно кои съюзници ще идват на наша територия, регулярно да се провеждат учения, да се отиграва работата на щаба, взаимодействие с други подразделения и всичко необходимо. За да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада. Но към момента не говорим за пълна бригада на наша територия“, посочи Тагарев.

Сроковете са спрямо плановете за действие, които не са публична информация, обясни още военният министър. „Едно от нещата, за които се говори много, е повишаване на равнището на ситуационна осведоменост. За да е ясно, че ако има заплаха, има достатъчно време преди това да стане ясно и да започне процесът на доокомплектоване на съответните поделения“, допълни Тагарев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    5
    До 3
    Да не си правен при посрещането на Червеноармейците на Дунава,при окупацията на България от Съветската Армия.Питай баба си,дали умишлено не си е обула долни гащи и колко пъти е вдигала полите на съветските капитани...
  • 0
    4
    008
    Явно шамарите свършиха,това са направо крушета за жалките ни русофилчета и възрожденци...
  • 3
    3
    българин
    Сценарият е ясен украйна 2
  • -9
    2
    Дора Петрова
    Мобилизирайте се шибани тролове и сектанти... Костадин ви изпраща срещу Пригожин и Шойгу 😡
  • -5
    1
    Дора Петрова
    ПП "Възраждане" се молят за комуникация с Тиквоний и с Просто Киро в комисиите 😡 ЕЙ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари