Военен заместник-министър: Батальонната група на НАТО ще остане у нас, докато има опасност

0
Решението на Народното събрание страната ни да не предоставя оръжие на Украйна се спазва стриктно
Решението на Народното събрание страната ни да не предоставя оръжие на Украйна се спазва стриктно Снимка: bTV

„Позицията е, че тези батальонни бойни групи (на НАТО) ще бъдат разположени в страните членки на източния фланг, докогато съществува опасност най вече опасност от Руската федерация, предвид това, което става в Украйна“,

Това заяви военният заместник-министър Йордан Божилов в „Тази сутрин“ по bTV

„Работим в направление тази бойна група (на НАТО) да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме тъй наречената роля на рамкова държава, тоест да предостави ключово необходими способности, както и персонал. Бойната група ще бъде укрепена до към 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е елемент на отбраната на НАТО и ние трябва да работим с други страни партньори да предоставят тази техника, която ни е необходима“, каза военният заместник-министър.

Божилов е категоричен, че решението на Народното събрание страната ни да не предоставя оръжие на Украйна се спазва стриктно.

Заместник-министърът категорично отрече подозренията, че български самолети СУ-25 са предоставени на Украйна след ремонт в Беларус.

По думите му имаме един от най-големите заводи за ремонт на танкове и бронирана техника в Европа, където сега се ремонтират български танкове, така че можем да отговорим на искането на украинската страна.

От друга страна Божилов смята, че България трябва да се откаже от танковете Т-72, които са морално и технически остарели, както и от останалата руска военна техника, не само защото е остаряла, а и защото при сегашната геополитическа ситуация става невъзможно тя да се поддържа.

Засега България не планира да купува изтребители втора ръка, докато дойдат поръчаните F16 от САЩ. Засега се залага на удължаване на живота на съветските изтребители, за които вариантът е да бъдат ремонтирани в Полша.

Нидерландските изтребители F35, които участват в охраната на въздушното ни пространство, ще бъдат тук до края на месеца, каза Божилов.

„Със сигурност в НАТО се разработват различни планове как да се подпомогнат държавите на източния фланг, защото не сме само ние в тази ситуация с остаряла съветска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подпомогнати“, каза заместник-министърът на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Spermaman
    Ква опасност бе швестер! Мен най ме е страх че на зима, хляба ще е 3 лв( на Филаделфия хляб 600г от мин. семица е 1.95лв), че няма да има газ и горива, че няма да мога да си нахраня детето. Канете ги тия батальонни-балетисти. Нека да дойдат тука, да си хапна, да пийнат и да поебат за наша сметка. Щото иначе могат само гаргите да оплашат.
  • 5
    1
    русенец
    Че то много батальони от чуждестранни "доброволци" има и в Украйна, не чувам за някакви успехи освен, че поредно военно формирование е дало фира някъде. Та в тоя дух на мисли за какво са ни тия батальони след като очевидно са напълно безполезни? За да дразним руснаците ?! И какво печелим от това? Не би ли следвало държавата да гони собствените си интереси, а не интересите на някакъв сенилен дядка от Белия дом или на тъпа, но инициатинта гинеколожка, която приде това в качеството си на военен министър на Германия практически унищожи армията и авиацията им , а сега методично и в бързи темпове унищожава ЕС?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари