Какво се случва с нас когато не спим достатъчно

2
При постоянна липса на сън човек постепенно свиква с напрегнат режим и режим на почивка от 5 - 6 часа. Но метаболитните процеси се променят в тялото, появяват се латентни заболявания и нарушения
При постоянна липса на сън човек постепенно свиква с напрегнат режим и режим на почивка от 5 - 6 часа. Но метаболитните процеси се променят в тялото, появяват се латентни заболявания и нарушения

Човек се нуждае от адекватен сън, за да остане активен и да се чувства добре. При липса на сън често се развиват неврози и депресии, появява се наднормено тегло, състоянието на кожата и общото благосъстояние се влошава

 По време на почивка в тялото се задействат процесите на възстановяване и регенерация на тъканите, което ви кара да изглеждате по-млади пише Mila.bg

По време на сън тялото произвежда важни хормони, които влияят върху дейността и работоспособността, регулират метаболизма. Когато режимът на почивка е нарушен, хормоналният фон се променя, циркадният ритъм и биологичният часовник се отклоняват от нормите. Появява се разсеяност, имунната система не може да се справи с инфекциите.

Първите признаци на липса на сън

Редовният и пълноценен сън е гаранция за добро настроение и благополучие. През нощта тялото възстановява силите, нормализира метаболитните процеси, затова е важно да се наспивате достатъчно, поне 7- 8 часа.

Лекарите идентифицират няколко характерни симптома на лишаване от сън, на които трябва да се обърне внимание:

- Намалена концентрация на внимание. Липсата на сън затруднява концентрацията на работата, появяват се печатни грешки, а реакциите стават по-бавни. Мозъкът няма време да обработва информация, така че е трудно да се вземат решения.
- Постоянно чувство на умора. Ако тялото не се е възстановило за кратката дрямка, метаболизмът и други процеси са силно потиснати. Желанието за сън се появява още през първата половина на деня.
- Жажда за сладко. В случай на липса на сън тялото често "изисква" стимуланти под формата на втора чаша кафе, шоколад, сладкиши.
- Чести ТОРС и хрема. При липса на сън имунната система не работи напълно, така че човек се простудява дори през топлия сезон, страда от болки в гърлото и постоянен ринит. В кръвта нивото на левкоцитите намалява 3 пъти, така че всяка инфекция протича със сериозни усложнения.
- Постоянен глад. Липсата на сън повишава нивото на хормона грелин, който стимулира апетита. Честите закуски могат да доведат до преяждане и затлъстяване.
- Намалено либидо. Липсата на сън е пряко свързана с липсата на полово влечение поради нарушени хормонални нива.

При липса на сън здравето и благосъстоянието на човека се влошават, хроничните заболявания се влошават. Признак за липса на сън могат да бъдат промени в настроението, рев или смях без причина.

При постоянна липса на сън човек постепенно свиква с напрегнат режим и режим на почивка от 5 - 6 часа. Но метаболитните процеси се променят в тялото, появяват се латентни заболявания и нарушения. Това е причина за ранно стареене, хронична депресия и други сериозни състояния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари