Какво е общото между Кирил Петков, Васил Радославов и Жан Виденов?

0
Оказва се, че Кирил Петков съвсем не е най-младият премиер на България
Оказва се, че Кирил Петков съвсем не е най-младият премиер на България Снимка: БГНЕС / Архив

Кирил Петков ще оглави бъдещото коалиционно правителство. Той ли е най-младият министър-председател в историята на България?

Справка в архивите показва, че всъщност най-младият премиер на България  е бил Васил Радославов, който едва на 32 години поема кормилото на държавата. Той три пъти е министър-председател на България – след абдикацията на княз Александър I Батенберг (1886 – 1887) и по време на Първата световна война. 

Следващият млад премиер, но вече в новата ни история, е Жан Виденов. Той заема поста в периода  1995 – 1997 г., но заради хиперинфлацията в страната и сложната икономическа ситуация, подава оставка. Той е на 36 години, когато му се налага да вземе в свои ръце съдбата на българите. 

Кирил Петков е на 41 години. Роден е на 17 април 1980 година в Пловдив. Детството му преминава в София, където родителите му са преподаватели. Майка му преподава литература, а баща му – Петко Петков – биология. След това живее с родителите си във Ванкувър. Взема канадско гражданство. Завършва финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в горните 10% на своя випуск. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при когото специализира в развитието на клъстерни стратегии. Кирил Петков е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“, афилииран с Харвардския университет.

Работи за „Маккейн Фудс“, канадска компания за производство на замразени храни с оборот от 6 милиарда долара. Развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност. Неговата фирма „Провиотик“ притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ.

От 12 май 2021 до 16 септември 2021 г. е министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев.

На 19 септември 2021 г. заедно с Асен Василев представя новия си политически проект „Продължаваме промяната“.Като част от него, Петков е кандидат за народен представител и участва в парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. като водач на листите на коалиция „Продължаваме промяната“ в два многомандатни района. Избран е за народен представител в 47-ото народно събрание.

Да се надяваме обаче, че управлението на Петков ще е по-успешно от това на неговите предшественици. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари