Какво е гуарана и какви са нейните ползи и странични ефекти?

0
Съдържа впечатляваща гама от стимуланти и антиоксиданти
Съдържа впечатляваща гама от стимуланти и антиоксиданти

Съдържа впечатляваща гама от стимуланти и антиоксиданти

Гуарана е бразилско растение, произхождащо от басейна на Амазонка. Зрелият плод гуарана е с размерите на зрънце кафе. Прилича на човешкото око, с червена черупка, обвиваща черно семе. Амазонските племена са използвали гуарана от векове заради нейните терапевтични свойства, пише Актуално.

Съдържа впечатляваща гама от стимуланти, като кофеин, теофилин и теобромин. Гуарана също може да се похвали с антиоксиданти, като танини, сапонини и катехини.

Днес 70% от произведената гуарана се използва от индустрията за напитки в безалкохолни и енергийни напитки, докато останалите 30% се превръщат в прах.

10 ползи от гуарана, всички подкрепени от науката

1. Богата на антиоксиданти

Гуарана е заредена със съединения, които имат антиоксидантни свойства. Те включват кофеин, теобромин, танини, сапонини и катехини. Всъщност гуарана има антиоксидантен профил, подобен на този на зеления чай.

Проучвания в епруветка са установили, че антиоксидантните свойства на гуараната могат да се борят с растежа на раковите клетки и да намалят риска от сърдечни заболявания и стареенето на кожата.

2. Може да намали умората и да подобри фокуса

Гуарана е най-известна като съставка в популярни енергийни напитки. Тя е отличен източник на кофеин, който ви помага да поддържате фокус.

Всъщност семената от гуарана могат да съдържат четири до шест пъти повече кофеин от кафеените зърна.

Кофеинът действа, като блокира ефектите на аденозина, съединение, което помага на мозъка ви да се отпусне. Той се свързва с аденозиновите рецептори, предотвратявайки тяхното активиране.

3. Може да ви помогне да учите по-добре

Изследванията показват, че гуарана може да подобри способността ви да учите и запомняте.

Едно проучване разглежда ефектите на различни дози гуарана върху настроението и ученето. Хората, които са получили 37,5 мг или 75 мг гуарана, са постигнали най-високи резултати от теста. Тъй като ниските дози осигуряват ниски дози кофеин, се смята, че други съединения в гуараната освен кофеина могат да бъдат частично отговорни.

4. Може да насърчи загуба на тегло

Затлъстяването е нарастващо безпокойство, тъй като е свързано с много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак.

Интересното е, че гуарана може да има свойства, които спомагат за намаляване на теглото. Първо, гуарана е богат източник на кофеин, който може да засили метаболизма ви с 3–11% за 12 часа. По-бързият метаболизъм означава, че тялото ви изгаря повече калории в покой.

Нещо повече, проучвания в епруветка са установили, че гуарана може да потиска гените, които подпомагат производството на мастни клетки, и насърчава гени, които го забавят. Ефектите на гуараната върху производството на мастни клетки при хората обаче остават неясни.

5. Може да облекчи хроничната диария и да лекува запек

Гуарана се използва от векове като естествен стомашен тоник за лечение на храносмилателни проблеми като хронична диария и запек. Може да има свойства против диария, защото е богат на танини или растителни антиоксиданти.

От друга страна, гуарана е богата на кофеин, който може да действа като естествено слабително. Кофеинът стимулира перисталтиката, процес, който активира контракциите в мускулите на червата и дебелото черво. Това може да облекчи запека чрез изтласкване на съдържанието към ректума.

6. Може да подобри здравето на сърцето

Гуарана може да намали риска от сърдечни заболявания по два начина. Първо, изглежда, че антиоксидантите в гуараната подпомагат притока на кръв и могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци.

Второ, проучванията показват, че гуарана може да намали окисляването на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDL холестерол може да допринесе за натрупването на плака във вашите артерии.

Всъщност възрастните, които консумират гуарана, може да имат до 27% по-малко окислен LDL от възрастни на подобна възраст, които не ядат този плод.

7. Може да облекчи болката

В исторически план гуарана е била използвана от амазонските племена като болкоуспокояващо. Болкоуспокояващите свойства на гуараната се дължат на високото ѝ съдържание на кофеин.

Когато кофеинът се свърже с тези рецептори, той може да намали усещането за болка. Това е една от причините кофеинът да се среща често в много лекарства за облекчаване на болката без рецепта.

8. Може да подобри външния вид на кожата

Благодарение на силните си антиоксидантни и антимикробни свойства, гуарана е популярна в козметичната индустрия като съставка в кремове против стареене, лосиони, сапуни и продукти за коса.

Освен това съдържанието на кофеин в него подпомага притока на кръв към кожата.

Нещо повече, проучвания върху животни показват, че козметиката, съдържаща гуарана, може да намали увисването на бузите ви, да подобри стегнатостта на кожата и да сведе до минимум бръчките около очите ви.

9. Има антибактериални свойства

Гуарана съдържа много съединения, които могат да инхибират или убият вредните бактерии. Една от тези бактерии е ешерихия коли, която живее в червата на хора и животни.

Повечето бактерии Е. coli са безвредни, но някои могат да причинят диария или заболяване.

10. Може да предпазва от свързани с възрастта заболявания на очите

Обичайно е зрението прогресивно да се влошава с възрастта. Неща като слънчева светлина, лоша диета и определени начини на живот като тютюнопушенето могат да изтощят очите ви с течение на времето и да увеличат риска от свързани с очите проблеми.

Гуарана съдържа съединения, които се борят с оксидативния стрес, основен рисков фактор за свързани с възрастта очни заболявания като макулна дегенерация, катаракта и глаукома.

Гуарана обикновено се рекламира заради способността си да намалява умората, да повишава енергията и да подпомага ученето и паметта. Също така се свързва с по-добро здраве на сърцето, загуба на тегло, облекчаване на болката, по-здрава кожа, по-нисък риск от рак и намален риск от свързани с възрастта очни заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари