Какви умения и качества трябва да имат лидерите на бъдещето?

1
Лидерите трябва да мислят нетрадиционно и да разбиват парадигми, защото вече не могат да гледат на себе си, като отделни индивиди на върха; те са основно зъбно колело по веригата за това екипите да функционират и да постигат резултати
Лидерите трябва да мислят нетрадиционно и да разбиват парадигми, защото вече не могат да гледат на себе си, като отделни индивиди на върха; те са основно зъбно колело по веригата за това екипите да функционират и да постигат резултати

Когато чуем думата вода, веднага я свързваме с образ и знаем за какво точно става въпрос. Същото не може да се каже термина лидерство, когато говорим за лидера. Този персонаж обаче играе важна роля в културата и организациите

Джейкъб Морган, футуролог, който изследва лидерството, бъдещето на работното място и опита на служителите, участва в Конференцията INCmty, където посочи деветте умения и нагласи, които лидерът на бъдещето трябва да притежава и който той определя като "лидерът на днешното време", пише Profit.bg.

Морган, който е основател и на платформата за онлайн обучение FutureOfWorkUniversity.com, направи сравнение между лидерите и морските фарове. Той заяви, че морските фарове са служили като основа за насочването на моряците и изследователите към техните дестинации. "Когато говоря за лидер, се сещам за морски фар," казва той.

"Вашата работа като лидер е не само да се станете този морски фар, но и да разпръсквате светлина към другите в организацията и да я насочвате към успеха," добавя той, уточнявайки, че фарът без кораби в морето е безполезен, по същия начин както, ако изграждате себе си като лидер, но не разполагате с хора, които да насочвате.

В този променящ се свят, по същия начин както бизнесите и организациите се променят, така и лидерите ще преминат през промени. Как можете да водите в бързо променящ се свят, в който е ясно, че това, което е работило в миналото няма да работи в настоящето или в бъдещето?

За да отговори на този въпрос, в партньорство в LinkedIn Морган интервюирал над 140 от водещите ръководители на компании в света, както и 14,000 служители. Така успява да определи нов арсенал от девет умения и начини на мислене, които лидерите трябва да имат, ако искат да могат да насочват себе си, служителите си и организациите си към успеха.

Четирите начина на мислене

Джейкъб очертава четири манталитета или начина на мислене у лидера на бъдещето.

1. Гражданинът на света. Лидерите трябва да свикнат с идеята, че са граждани на света, способни да се заобикалят с хора от други култури, с различни обичаи, стилове и начини на мислене от техния и да се учат от тях. Това ще разшири мирогледа ви и ще ви помага да вземате нетрадиционни и иновативни решения.

2. Прислужникът. Години наред лидерите са считани за върха на пирамидата, откъдето те движат процеси и хора. Бъдещият лидер трябва да е в услуга на своите хора, да им помага да преодоляват собствените си парадигми и пречки, за да станат възможно най-добри. Това е в крак с тенденцията “не наемай хора заради това какво са направили, а заради това какви могат да станат/бъдат”.

3. Шеф-готвачът. Тайната на шеф-готвачите е, че те знаят как да балансират определени съставки, за да създават ястия с идеалния вкус. По същия начин, лидерите трябва да балансират между екипи, процеси, начини на мислене, произход и т.н. Морган набляга на балансирането на две съставки: човечност и технологии, което той нарича "HumanIT."

4. Изследователят. Посочвайки за пример ирландският пътешественик, изследовател на Антарктика, сър Ърнест Хенри Шакълтън, Морган набляга на необходимостта лидерите да отворят разума си и да изследват нови идеи, както и винаги да бъдат отворени към нови начини на мислене.

5 умения на бъдещия лидер

От друга страна Морган очертава уменията, които лидерите трябва да развиват в тон с тези начини на мислене, което пък ще им помогне да достигнат пълния потенциал на техните екипи и организации:

1. Треньорът. Трябва да се превърнете в треньор, най-добрата версия на себе си, която ще ви направи по-успели и от треньора: "На себе си" е от ключово значение, защото винаги трябва да сте по-успели от своята предишна версия.

2. Футурологът. Трябва да се питаме: Защо нещо би се случило или не? Какво друго може да се случи? Какво трябва да направя преди нещо, което може да се случи? Важно е човек да развива стратегически начин на мислене и да изготвя сценарии на различни ситуации в очакване на промяна.

3. Йода. Две качества, които Морган изтъква у героя от филмовата сага „Междузвезди войни“ са съпричастност и самосъзнание. Важно е на всяка стъпка по пътя са си задавате въпроса: Какво ви мотивира? Какво ви прави щастливи? Тези въпроси ще осветят пътя към вашите цели.

4. Технологичният тийнейджър. Живеем в свят, в който формите на комуникация и свързаност с всички се увеличават, като добавената реалност, социалните мрежи и т.н. Лидерите на бъдещето трябва да са наясно с това какво могат технологичните инструменти, за да намират най-добрите решения за своите организации.

5. Преводачът. Изслушването и общуването са древни концепции, но в днешно време трябва да ги преоценяваме повече от когато и да било. Лидер е този, който може да посредничи между своите хора, чрез ефективно изслушване и гъвкава и съпричастна комуникация.

Морган набляга на факта, че лидерите трябва да мислят нетрадиционно и да разбиват парадигми, защото вече не могат да гледат на себе си, като отделни индивиди на върха; те са основно зъбно колело по веригата за това екипите да функционират и да постигат резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари