Какви изследвания трябва да си направите, за да откриете евентуален рак

0
Кръвните изследвания, например, не показват наличието или отсъствието на тумор
Кръвните изследвания, например, не показват наличието или отсъствието на тумор

Много видове рак могат да бъдат открити рано и успешно лекувани. Какви изследвания обаче трябва да си направите, за да откриете евентуално заболяване още в ранен стадий

За да се определи дали има проблеми в тялото, е необходимо периодично да се подлагате на скрининг за рак. Това е търсене на заболяване при условно здрав човек, който няма здравословни оплаквания, пише zdrave.to

Целта на такова търсене е да се открие рак в ранен стадий, когато е най-вероятно той да бъде излекуван. За това пише онкологът Олга Висотина в своя Instagram. 

Много видове рак (рак на шийката на матката, стомаха и други) се проявяват само в късните етапи. Хората като цяло са склонни да понасят болка и не обръщат внимание на необичайни симптоми, които могат да показват развитието на рак.

Към момента няма специфичен анализ за рак, заболяването се търси само с помощта на инструментални диагностични методи. Следователно кръвните изследвания, например, не показват наличието или отсъствието на тумор.

Методът за търсене на рак на гърдата е мамографията, която лекарите съветват да се прави веднъж годишно. До 40-годишна възраст гърдата може да се провери с ултразвук, подходящ е и преглед на млечните жлези от гинеколог.

За да се проследи навреме цервикалният рай, жените трябва веднъж годишно да се подлагат на преглед от гинеколог, да вземат намазка за онкоцитология и изследване за HPV.

Ракът на яйчниците и матката ще помогне да се установи чрез навременен преглед от гинеколог, ултразвук на таза веднъж годишно.

Ултразвуковото сканиране на жлезата и определянето на нивото на TSH ще помогне да се определи рак на щитовидната жлеза.

От 18-годишна възраст всички хора трябва да правят годишна флуорография, по показания може да се наложи да се направи и КТ на белите дробове. Това е превенцията на рак на белите дробове.

Чревните тумори се търсят с изследване на изпражненията. От 40-годишна възраст тази процедура трябва да се прави ежегодно.

Прегледайте бенки, петна и израстъци с дерматолог, за да изключите рак на кожата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари