Каква е разликата между тревожност и депресия?

2
Двете състоянията се различават по няколко основни признака
Двете състоянията се различават по няколко основни признака

Депресията и тревожността са едни от най-често срещаните психически разстройства, засягащи голям брой хора от всички възрасти.

Те имат подобни симптоми, а правилното им диагностициране е важно за успешното възстановяване, пише rd.com, цитирано от Фрамар. Психологът Дебора Серани, автор на книгата "Живот с депресия“, смята, че двете състоянията се различават по няколко основни признака.

1. Тревожността носи постоянно притеснение
Тя се свърза с продължителни интервали от непрекъснато чувство на безпокойство. Те може да са причинени от страхове, натрапчиви мисли, паника или несигурност. Нормално е да изпитваме неспокойствие преди определени събития, но при тревожно психическо разстройство за човек е трудно функционира и да изпълнява всекидневните си задачи. Тревожността може да доведе до напрежение, предизвикващо „блокиране”, неспособност за справяне и затваряне.

2. Депресията е загуба на надежда
Асоциира се с постоянно тъжно, безнадеждно и празно чувство, траещо повече от 2 седмици. Д-р Серани го описва като състояние на изчерпване – за пациентите е трудно да намерят източник на щастие, удовлетворение и надежда. Обикновено се наблюдават липса на мотивация и енергия, разрушителни мисли, отчаяние и апатия. Негативните чувства не могат да бъдат преодолени и пациентът има чувството, че не може да избяга от тях.

3. Има различни видове тревожност
Освен генерализираното тревожно разстройство, съществуват множество други разновидности. Често срещана е социалната тревожност, която се изразява в притеснение от ситуации, изискващи интеракция с други хора и публични събития. Паник разстройството е свързано със силно изразени физически симптоми като сърцебиене, затруднено дишане, изпотяване и неконтролируеми нива на стрес. Други форми на тревожност включват специфични фобии като страх от височина, насекоми и т.н.

4. Депресията е свързана с настроението
Тя афектира емоционалното състояние на пациента и се класифицира като тип разстройство на настроението. Д-р Серани обяснява, че депресията се изразява на 3 нива и засяга мислите, тялото и душевното състояние. Тя води до чувства на тъга, песимизъм, безсилие и обезсърченост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари