Как се паркират 15 автомобила на три парко места?

1
Първо - лесно паркираш. Второто - няма кой да те удари, трето не могат и да ти я откраднат
Първо - лесно паркираш. Второто - няма кой да те удари, трето не могат и да ти я откраднат Видео: NOVA

Как се паркират 15 автомобила на 35 квадратни метра?

Ако у нас това звучи невъзможно, в Съединените щати, Азия и в напредналите европейски страни е практика. Първият опит на българска земя ще е в Пловдив, където проблемите с трафика не търпят отлагане.

Спираш, слизаш от колата, заключваш я и повече не мислиш за нея. Паркирането и сигурността остават в ръцете на една машина. Звучи почти фантастично, но всъщност е въпрос на технология, възможна вече и в България. Автоматичен паркинг на седем нива ще стане част от градската инфраструктура в центъра на Пловдив.

"Човекът паркира колата вътре, затваря вратите, прибира огледалата, напуска района на паркинга и оттам вече тя се придвижва по нивата където има място и както я разпредели машината", каза инвеститорът Димитър Иванов пред NOVA

Димитър и Костадин са инициаторите на създаването на иновативното съоръжение в града под тепетата. Двамата посещават Китай, където са запленени от решението на мащабния мегаполис. Там колите са в пъти повече, а проблемите с паркирането в пъти по-малко. 

"Страшно бързо се сглобява и разходите са много по-малки, отколкото да направиш един бетонен паркинг", каза още инвеститорът Костадин Щерев.

Цялото съоръжение ще се издига само върху три паркоместа, но ще побира 15 автомобила. Височинното позициониране на автомобилите спестява огромно пространство, което може да бъде използвано за паркове, детски площадки и друга социална инфраструктура.

Предимствата за шофьорите: "Първо - лесно паркираш. Второто - няма кой да те удари, няма кой да те блъсне, колата ти е застрахована, така, че да нямаш проблем със самия автомобил. Не могат и да ти я откраднат", казва Щерев.

За да наблюдава процеса на изграждане специално от Китай е пристигнал Ли Тиен Фу - строителният инженер от фирмата-производител. 

"Ние произвеждаме над 10 модела от този вид паркинги. Най-високата кула за паркиране, правена досега е на 50 нива. Този вид съоръжения се използват в цял свят", заяви строителният инженер от Китай Ли Тиен Фу. 

Идеята е да облекчат паркирането и в цяла България. Първо в Пловдив, през 2020 година. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук