Как работят в шивашкия бранш в Русе?

6
Сигурно има някои колеги, които злоупотребяват с техните работници
Сигурно има някои колеги, които злоупотребяват с техните работници Видео: БНТ

Шивашкият бизнес е сред най-разпространените производства в Русе и региона от десетилетия и в него днес са над 300 фирми.

Защо обаче все повече намаляват желаещите да работят в шивашкото производство въпреки огромното търсене и недостиг на работна ръка. Дали градът остава център на шивашкия бизнес или е мека на евтиния аутсорсинг? Какви са алтернативите за бизнеса?

Какви са условията на работа? Какво е да работиш на ишлеме като собственик, мениджър или като обикновен служител? Как се прави собствена марка и на кои пазари може да пробие? Това са някои от темите, свързани, както с едно от най-разпространените производства в региона, така и с една от най-развитите индустрии у нас.

Гости на "Денят започва" в Русе бяха Антоанета Антонова, председател на браншовата организация на шивашките фирми, Диана Иванова, директор на Професионалната гимназия по облекло в Русе, и Веско Маринов, собственик на шивашка фирма с четвъртвековна история.

"Не съм съгласен с вменяването от ваши колеги, че нима шивашкият бранш е толкова черен, толкова сив, че най-малко ни изкарват, че работим по 24 часа. Сигурно има някои колеги, които злоупотребяват с техните работници, и не спазват нормативите, но аз не съм съгласен с тези вменявания. Може би това е причина да липсва работна ръка в нашия бранш, но не само в нашия бранш. Масово хората се изнасят, цели семейства, цели фамилии в чужбина. Това създава много голям дискомфорт в нашето производство", каза Веско Маринов.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари