Как ни съсипва липсата на сън

3
Неслучайно лишаването от сън е известен начин за мъчение
Неслучайно лишаването от сън е известен начин за мъчение

Учени посочиха пораженията от 1, 3, 7 и 30 дни инсомния

Дори и една нощ безсъние води до изтощение, подпухнали очи, забавяне на мозъчната дейност, раздразнителност, тремор, спад на либидото.

Ако липса на сън ви мъчи цял месец, може да получите халюцинации, паникатаки, да започнете да се потите обилно, да слабеете, да влезете във внезапна менопауза. Такива заключения правят експерти по медицина на съня пред британския в. “Дейли мейл”, пише 24 часа.

Неслучайно лишаването от сън е известен начин за мъчение, припомнят те.

Специалистите са изготвили компютърни графики за ефекта върху организма от 1 ден, 3 дни, 1 седмица и 1 месец безсъние.

Когато не спите 24 часа, проявяват се цял ред неприятни симптоми. Най-очевидният е сънливост. ​Мозъкът ви работи по-бавно, не можете да се концентрирате”, казва изследователят на този проблем д-р Хусаин Абдех.

Сред другите последствия от 1 нощ безсъница той нарежда подпухнали очи, черни кръгове и торбички в резултат на воден дисбаланс. Сексуалното желание спада от изтощението, а усилието на тялото да се бори с умората причинява мускулно напрежение, а оттам и треперене.

72 часа нарушен сън може да ви докарат халюцинации, дисфория (болестно потиснато настроение), затруднения в движението. Паметта запада, трудно запомняте информация и вземате решения. Стига се до параноя и депресия.

Зрението се влошава, а очите болят, тъй като не са се затваряли дълго време.

Кожата пребледнява, тъй като кръвоносните съдове се свиват, за да пестят енергия. Настъпва деперсонализация – чувствате се разделени от тялото си и губите контрол върху него. Тези състояния са особено опасни за хора, работещи с рискови за живота машини и техника, при шофиране или критични ситуации, тъй като бдителността намалява.

Ако силните смущения на съня се проточат цяла седмица, настъпват апатия и липса на каквито и да е емоции. Кожата се изсушава и набръчква заради намаленото производство на колаген.

“Такъв дълъг период на безсъние води до силен стрес, а оттам – до дефицит на колаген. Известно е, че сънят е съществен за свежа кожа без бръчки. А дългата му липса или недостиг намалява нивото на овлажняване и я изсушава и набръчква”, обяснява д-р Абдех.

При липса на сън в продължение на месец човек не може да оживее. Но и лошото спане на пресекулки за такъв дълъг период има опасни последици, казва лекарят.

Сред тях са: загуба на тегло, паникатаки, деменция, халюцинации, обилно потене, миоза (свиване на зениците), внезапна менопауза при жените и импотентност при мъжете, запек заради опита на тялото да пести енергия.

“В такива случаи имунната система вече не функционира правилно. Засилва се рискът от болести като инсулт, инфаркт, високо кръвно, диабет. Случват се и припадъци, предупреждава Хусаин Абдех.

Според различни статистики 30-50 и дори 60% от световното население страдат от някаква форма на безсъние. Проблемът се засилва с възрастта. Симптомите са трудно заспиване, проблем с продължителността и качеството на съня.

Безсънието се смята за хронично, ако човек изпитва трудности със спането най-малко 3 нощи на седмица в продължение на 3 месеца и повече. Могат да го отключат липсата на движение, стресът, злоупотребата с кофеин, прекаленото ползване на електроника. Жените са по-податливи на инсомния от мъжете заради хормоналните промени в критическата възраст.

Специалистите предлагат следните трикове за подобряване на съня

- Чистото и удобно легло успокоява, лекува стреса и подпомага заспиването.

- Правете упражнения 20-30 минути всеки ден, но поне 5-6 часа преди лягане, защото те ободряват и разбуждат.

- Стойте повече на ярка светлина през деня, а вечер намалявайте осветлението, за да регулирате циркадния ритъм – денонощния ни вътрешен часовник.

- Избягвайте кафе, чай, кока-кола след обяд – кофеинът остава в кръвта до 8 часа. Пийте много вода.

- Някои медикаменти като мелатонин и глицин отпускат тялото и подобряват съня.

- Избягвайте алкохола - действа зле, тъй като намалява производството на мелатонин.

- Лягайте си в хладно помещение, в горещините през деня спирайте слънцето с щори и пердета.

- Лягайте и ставайте по едно и също време, за да привикне организмът.

- Избягвайте горещи и люти храни, които дразнят стомаха и пречат на съня.

- Добре е страдащите от безсъние да избягват дългата следобедна дрямка, защото ще будуват през нощта.

Не пийте кафе след 12 на обяд

Дневното си кафе трябва да пиете не по-късно от 12 часа на обяд. Иначе ще будувате или ще спите лошо, съветва австралийският експерт по съня д-р Кармел Харингтън. Това важи особено за хората над 35 години.

Мнозина не са наясно, че кофеинът остава и действа в тялото 8-10 часа в зависимост от количеството и толерантността на организма към него. Затова кафето след обяд може да ви обрече на безсъние през нощта, обяснява лекарката.

Кофеинът ободрява, но причинява и стрес, изнервя, вдига кръвното, ускорява пулса. Ако сте свикнали да го пиете към 15-16 ч следобед, много е вероятно това да се отрази на съня ви през нощта.

Ако се борите с безсъние, спрете кафето в следобедните часове или пийте безкофеиново, както и много вода през деня”, казва специалистката. Проблемът се задълбочава с възрастта, защото метаболизмът става по-бавен, а съответно и преработването на кофеина, обяснява д-р Харингтън.

Тя препоръчва един час преди лягане да се изключи електронната техника, да се намали осветлението, да се ползват ароматни масла като лавандула. Добре действа, ако си вземете топъл душ и почетете книга преди заспиване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари