Какво се случва с тялото ви, ако не спите 11 дни?

0
Какво са успели да открият учените?
Какво са успели да открият учените? Снимка: iStock

Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете, ако спите по 6-8 часа на ден или 10 часа? Какво се случва, ако не спите 11 дни?

Колкото и да е странно, нито причините за съня, нито неговият еволюционен произход са практически неизвестни на науката. В крайна сметка, от гледна точка на природата, сънят трудно може да се нарече нещо целесъобразно, пише Actualno.

Ако човек или животно спи, то съзнанието му е изключено за няколко часа. Излишно е да казваме, че в това състояние шансът да бъдете изядени от хищници ще се покачи значително (в ситуации, че се намира в незащитена среда).

И все пак някои закономерности в целесъобразността на съня учените откриват и потвърждават. Оказва се например, че възрастните, които спят от 6 до 8 часа, се характеризират с по-голяма продължителност на живота.

И така, липсата на сън носи със себе си редица заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и диабет. При хроничното лишаване от сън тялото също е застрашено със сърдечно-съдови заболявания, както и от депресия, затлъстяване и дори увреждане на мозъка.

Какво ще стане, ако изобщо не спите?

След първата безсънна нощ мезалимбичната система се активира в човешкия мозък, освобождавайки допамин в кръвта. От това човек става по-енергичен, по-позитивен и по-активен по отношение на секс. Добре? По-нататък ще е по-зле. Първо, в мозъка една по една се изключват структурите, отговорни за вземането на решения и оценката на последствията от тях. Резултат? Намален самоконтрол. Умората взема своето и скоростта на реакцията се забавя все повече и повече, а с това и функциите на възприемане на околния свят отслабват.

Учените са установили, че оценката на външния вид на човек от други хора пряко зависи от това дали човекът е спал добре. Съненият човек се възприема като нездравословен и непривлекателен.

След две безсънни нощи в човешкото тяло се нарушава метаболизмът на глюкозата и функционирането на имунната система. След три безсънни нощи могат да се появят халюцинации.

Най-дългото лишаване от сън в научен експеримент е продължило 264 часа, или 11 дни. По очевидни причини не продължили експеримента. Но какво са успели да открият учените?

За тяхна изненада, след 11 дни без сън, човекът става само по-разсеян и раздразнителен, трудно възприема света около себе си. Но това нямало никакви последствия за тялото.

В медицинско отношение всички органи работели нормално, нямало мозъчни увреждания или психични разстройства. Струва си да припомним обаче, че експериментът приключил дотук. Следователно няма гаранция, че ако времето на безсъние продължи, няма да бъдат нанесени непоправими вреди на човешкото здраве.

В крайна сметка експериментите, върху плъхове показаха, че след две седмици лишаване от сън, бедните животни умират. Учените обаче не са уверени, че причината за смъртта е липсата на сън, а не стресът от постоянното събуждане. Може би изследването на фаталното семейно безсъние ще хвърли светлина върху този проблем?

Рядко генетично заболяване на мозъка, при което човек страда от все по-тежко разстройство на съня. Всъщност той страда от безсъние, което води първо до халюцинации, тогава до психично разстройство и след това до смърт. Въпреки факта, че броят на пациентите с този вид безсъние не надвишава сто души, то средната продължителност на живота след началото на заболяването е не повече от 18 месеца. С напредването на безсънието, един по един, вътрешните органи спират да работят. С други думи безсъние с такава продължителност може да доведе до фатален край!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари