Солната мина в Соледар е бойната арена между украинци и руснаци

0

Историята на солната мина в Соледар разказват ANTRAKT в своята фейсбук страница

"В недрата на Донбас, край украинския град Соледар се намира едно истинско бижу за любителите на индустриалния и на нетрадиционния туризъм – солната минаСоледар“. Уникалното място може да бъде сравнено само с полската мина за каменна сол „Величка“. Мащабът на мината „Соледар“ обаче е значително по-голям и тя е най-голямото предприятие за добиване на каменна сол в Централна и Източна Европа. Ежегодно в нея се добиват над 1 милион тона трапезна сол.

Подземното царство от „бяло злато“ е скрито дълбоко под повърхността на земята. Първата солна шахта работи от 1881 г. В продължение на столетие на минни дейности там се е формирал цял комплекс от солни шахти с дължина около 200 км. Днес посещението на мината е невъзможно, но при други обстоятелства, всеки турист може да разгледа Музея на солната промишленост, който се намира в мината. За да посети музея, човек трябва да ползва асансьорна клетка, която се спуска на около 300 м. дълбочина, където започва лабиринтът от тунели и шахти. Стените на осветените тунели са покрити със солна дантела, а навсякъде могат да се видят барелефи и скулптури, направени от местни майстори. Една от атракциите е солната реплика на прочутата палма на Мерцалов (скулптура, направена от релси и без никакви заварки), която печели голямата награда на Изложението в Париж през 1900 г.

Друга атракция е голяма зала с височина от 40 метра. Заради великолепната й акустика залата се използва и за провеждане на концерти. През 2004 г. там свири Донецкият симфоничен оркестър. А през 2003 г. в залата е пуснат първият балон в подземен полет. В солната минаСоледар“ има кафене и футболно игрище. Те са предназначени за пациентите на уникалния санаториум „Солна симфония“, който има надземен и подземен корпус. Подземният, също като музея, се намира на 300 м дълбочина. Там пациентите се лекуват чрез спелеотерапия. Мината си има дори собствена църква.

Днес солната мина е основна бойна арена между украинци и руснаци в битката за Соледар."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари