Къде и колко места има в домовете за стари хора

0
Най-голям брой чакащи за настаняване има в общините Велико Търново, Добрич, Русе и Сливен
Най-голям брой чакащи за настаняване има в общините Велико Търново, Добрич, Русе и Сливен

Най-голям брой чакащи има в общините Велико Търново, Добрич, Русе и Сливен

Едни от най-добрите и евтини варианти за посрещане на нуждите на възрастните хора са грижите в домашна обстановка. Вече разгледахме обхвата и значението на социалната услуга Домашен социален патронаж и на Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, пише ИПИ.

Когато помощта в домашна среда не е достатъчна, възрастните хора могат да ползват различни институционализирани социални услуги.

Дневни центрове за стари хора

Такива са дневните центрове за стари хора, в които възрастните хора могат да изкарат деня си, да осмислят свободното си време, да разширят контактите си и да задоволят ежедневните си здравни и рехабилитационни потребности.   

Към месец ноември 2020 г. в страната действат 41 дневни центрове за стари хора, разпределени в 35 общини. Капацитетът на дневните центрове за стари хора е 950 места, потребителите са 884 възрастни хора, а 35 са чакащите. В седем области – Враца, Добрич, Кърджали, Плевен, Разград, столицата и София – няма дневни центрове за стари хора.

Графика 1: Заети места в Дневни центрове за стари хора на 100 000 души население, към ноември 2020 г.,

Източник: АСП

Центрове за настаняване от семеен тип за стари хора

Друга социална услуга за възрастни хора са Центровете за настаняване от семеен тип за стари хора. Те осигуряват място за живот в среда, близка до семейната, за ограничен брой лица – не повече от 15. Центърът може да се ползва в комбинация с други социални, здравни, образователни и други услуги и в съответствие с потребностите на настанените лица. В центъра се предоставя подкрепа на лица, навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Към края на 2020 г. в страната действат шест Центъра за настаняване от семеен тип за стари хора в пет общини – Летница, Трън, Алфатар (два центъра), Долна баня и Правец. Капацитетът на местата е 83, заетите – 66, а 5 са чакащите.

Домове за стари хора

Институционализирана грижа за възрастни хора включва и домовете за стари хора. През 2020 г. в страната действат 82 дома за стари хора, разпределени в 73 общини. До ноември 2020 г. заетите места са 4263, а чакащите за място – 1963 (недостиг от 46%).

Общият капацитет за настаняване е 5577 души като разликите в относителния брой на местата между отделните общини и области са значителни. Средният брой на капацитета на домовете за стари хора в страната е 81 на 100 хиляди души население, варирайки от под 40 на 100 хиляди души в областите Търговище, Плевен, Варна, Пловдив и Бургас до над 140 на 100 хиляди души от населението в областите Ямбол, Силистра, Монтана, Видин, Велико Търново и Враца. През последните няколко години се забелязва нарастване на броя на чакащите за настаняване в почти всички домове.

Разпределението по общини ясно показва големия относителен брой на настанените в Домове за стари хора в някои общини в района на Габрово и Велико Търново, както и в някои в периферията на страната – често в райони със сравнително застаряло население. Фактор за относително по-големия брой на настанените в някои общини е и това, че домовете имат регионален характер. Най-голям брой чакащи (по над 100) пък има в общините Велико Търново, Добрич, Русе, Сливен.

Остава въпросът защо има толкова чакащи при положение, че има свободни места и в бюджета са предвидени средства за издръжка за работа при пълен капацитет. Сравнението на капацитета, заетите места и чакащите за всеки един дом показва, че във всеки един от 82-те дома теоретично има свободни места и общият им брой е 1335 места. Разликата между свободните места и чакащите пък показва, че недостигът е 949 места в 44 дома за стари хора – най-голям в домовете в областите Добрич и Велико Търново (по около 200 места).

Карта 1: Заети места в Домове за стари хора на 100 000 души население, към ноември 2020 г.

 Източник: АСП

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари