ИПИ: Община Русе губи население с по-голям темп от другите икономически центрове

1
Общината има силно отрицателен естествен прираст на населението
Общината има силно отрицателен естествен прираст на населението Снимка: Фейсбук, Ангел Ангелов

Общината има силно отрицателен естествен прираст на населението

Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация и анализ на общински данни „265 истории за икономика” вече предлага нова функционалност - профили на всички 265 общини в България. Профилите са налични на www.265obshtini.bg/muns, като към момента включват 32 индикатора за социалното и икономическото развитие за всяка община, пишат от ИПИ.

Усилието на ИПИ е подкрепено от водещи български компании, като цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България. Огромният интерес към публикуваните данни и интерактивните карти на „265 истории за икономика“ превърнаха инициативата в една от най-успешните на ИПИ в областта на регионалното развитие и насърчаването на инвестициите.

Новата функционалност позволява сравнително лесно да се добие знание за всяка една община в страната. Избраните индикатори в профилите са в категории икономика и инвестиции, демография, пазара на труда, образование, здравеопазване и местни финанси.

За илюстрация представяме някои наблюдения за община Русе, както и интересни примери от малки общини в страната.

РУСЕ: СИЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕНТЪР, НО С ПРОБЛЕМИ С ДЕМОГРАФИЯТА

Община Русе очаквано е сред най-силните местни икономики в България. Нетните приходи от продажби на предприятията в общината достигат 8,7 млрд. лв. през 2021 г., а добавената стойност е в размер на 1,5 млрд. лв. И по двата показателя общината се нарежда на пето място в страната, след първенците Столична община, Пловдив, Варна и Бургас, но изпреварвайки Стара Загора. Населението в общината има много добра образователна структура (28,2% от населението на възраст 7 и повече години е с висше образование) и е също на пето място по брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение (близо 54 хил. наети).

Въпреки тези добри показатели, община Русе продължава да среща сериозни предизвикателства със своята демография, като през последните години губи население с по-голям темп от другите големи икономически центрове. През 2021 г. населението на общината е 141 хил. души, като Русе вече е изместена на петото място от община Стара Загора (144 хил. души).

Община Русе има силно отрицателен коефициент на естествен прираст на населението (-11,9‰) и механичен прираст, който в много от последните 10 години е отрицателен.

През последните две години се наблюдава приток на хора към Русе (0,2% коефициент на механичен прираст през 2022 г.), но тенденцията все още не е устойчива и общината изостава в това отношение спрямо други силни икономически центрове.

УСПЕХИТЕ НА МАЛКИТЕ ОБЩИНИ

В малките общини могат да се намерят много успешни истории за развитие по различни показатели. В последните години много от тях станаха добре известни, включително и благодарение на приноса на публикуваните данни на „265 истории за икономика“. Ето три примера:

  • Челопеч е на първо място в страната по средна работна заплата (2 930 лв. на месец през 2021 г.) и по средна оценка на държавния зрелостен изпит по български език и литература (4,58 през 2023 г.). Други малки общини от Средногорието също се нареждат сред топ 10 на страната по размер на възнагражденията;
  • Девня и Гълъбово са съответно на четвърто и пето място в страната по размер на преките чуждестранни инвестиции с натрупване – 740 млн. евро в община Девня и 718 млн. евро в община Гълъбово. Двете малки общини изостават единствено от Столична община, Бургас и Пловдив по размер на привлечените чуждите капитали;
  • Несебър и Созопол имат най-голям дял на собствените приходи спрямо общите разходи в общинския бюджет – съответно 93,1% в Несебър и 71,4% в Созопол. Традиционно общините по морето, както и малките общини в Средногорието, имат висок дял на собствените приходи, което дава повече свобода и капацитет за провеждане и финансиране на собствени политики и услуги;
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    44
    аха
    дан повярваш бе!
  • 2
    43
    До 42
    Въпроса не е към мен, но бих Ви отговорил така: Не за кмет, чиято партия не е на власт и няма как да бъде на власт. На местните избори 2019 година, когато ГЕРБ управлява, единствените общини в цяла България които гласуват за БСП са Русе и Разград. Каква очаквате да бъде подкрепата на държавата към тези общини? Взимайки в предвид основните гласоподаватели на БСП (пенсионерите), сами може да си направите извода. Така, че според мен всеки друг кмет щеше да бъде по-добър избор от Пенчо.
  • 2
    42
    селянин
    Деянчо, да те питам, за кого Ти лично предлагаш да гласуваме?
  • -8
    41
    Moni levi
    Има и много по зле от Русе,Варна с този простак за кмет,пропада отвсякъде,ами София,вече никой не ги иска и там!Ами пропадналите магистрали,май вие само виждате пред носа си какво става!!!Добре се справя кмета!!!Вьрвете и извикайте неграмотния Стоилов да му помага,едно правилно изречение не може да построи,пьрвобитеен простак,че и жена си остави,хайде действайте.......
  • 2
    40
    Майстора
    Че какво да бъде иначе положението в Русе? В цяла северна България обстановката е много зле. Държавата е видимо незаинтересована да развива северната част от страната, което в следствие води то това, хората да искат да се развиват и живеят в София, което е нормално. Само хора с котва на краката биха останали в Русе (деца, финансово състояние, семейство и т.н.)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари