Кабинетът одобри законопроекта за закриването на спецправосъдието

0
Със законопроекта се предлага и отмяна на кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет
Със законопроекта се предлага и отмяна на кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет Снимка: БГНЕС / Архив

Съдилищата и прокуратурите не са постигнали заложените цели, гласят мотивите

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава. Това предвижда приетият днес от правителството законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), предаде БНР. 

Със законопроекта се предлага и отмяна на кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), както и кариерните бонуси за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

„Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите.

За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не постигнаха заложените със създаването им през 2011 г. цели“, се посочва в мотивите към законопроекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари