Изтича срокът на забраната за внос на украинско зърно

0
Заради наложеното ограничение бюджетът е ощетен със 146 милиона лева
Заради наложеното ограничение бюджетът е ощетен със 146 милиона лева

Заради наложеното ограничение бюджетът е ощетен със 146 милиона лева

Днес изтича срокът на забраната за внос на украински зърнени продукти. Очаква се България да възобнови възможността за внос, за което президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на страната ни. Заради наложеното ограничение от служебния кабинет бюджетът е ощетен със 146 милиона лева, а забраната е довела до покачване на цените на основни хранителни продукти, смятат управляващите.

"Никой не е по-голям от хляба. Нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания" - министър Кирил Вътев за засегнатите производители от вноса на украинска зърнена продукция. Има осигурени 213 милиона лева от Бюджета. 150 милиона лева от тях вече са преведени от Финансовото министерство към Държавен фонд "Земеделие", а на следващото правителствено заседание ще бъде взето решение и за превод на останалите 63 милиона лева, уточниха от Министерството на финансите.

"Първо, е предателство спрямо българските земеделски производители, спрямо всички, които очакват държавата да им помогне в този момент, а в същото време е един изключително лош знак към Европейския съюз и към останалите страни-членки, които имат очаквания от българската държава", каза депутатът Иван Иванов, цитиран от БНР.

Земеделският сектор обяви готовност за протести в понеделник.

"Ние така разбираме отношението на управляващите, на Земеделското министерство към на самите. В случая наистина едно безпрецедентно обединение, което води всички нас към един-единствен изход - безсрочни протести", казаха от бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари