Изследване: В 7 от 10 марки кашкавал има 70% вода

1
Цената на тези продукти не е по-ниска
Цената на тези продукти не е по-ниска Видео: NOVA

В кашкавала трябва да има млечно - кисела закваска, но няма

Изследване за състава на кашкавала, разработено от в. „Телеграф“ посочват че кашкавала не отговаря на изискванията. Темата коментираха журналистът от „Телеграф“ Елена Иванова и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред NOVA.

"Установихме, че при 7 от 10 марки водата е повече отколкото трябва да е според БСД", каза Иванов. Иванова посочи, че няма точна дефиниция от Министерството на земеделието и храните какво трябва да е сухото съдържание в кашкавала. Журналистът допълни, че цената на такива продукти не е по-ниска. Д-р Иванов посочи, че в България има продукти, които са наречени „кашкавал“, но не се произвеждат като кашкавал.

"Само водното съдържание не е достатъчно, за да се докаже, че има нарушения при производството", подчерта д-р Иванов. Той допълни, че БАБХ и Министерството на земеделието и храните са абдикирали от този проблем, а пазарът е залят с вносни заготовки етикирани като кашкавал.

Продуктите, които не са произведени по технологиите за кашкавал, но пак са от мляко, не са опасни, но нямат нужните качества, каза журналистът. Д-р Иванов допълни, че е важно какви са и другите съставки, тъй като съществува опцията да се сложат технологични добавки, които не е добре да се консумират. В кашкавала трябва да има млечно - кисела закваска, но няма, уточни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Азъ
    Ами напишете ги тези некоректни фирми, както и коректните, за да може българският потребител да се ориентира. Във Вашия случай статията е абсолютно безсмислена, само запълвате виртуалното пространство. Българинът отдавна е наясно, че навсякъде и за всичко е безумно лъган, така че е безпредметно да се съобщават вече познати до болка факти.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари