Кашкавал е бъкан със забранени мазнини

2
За какво да внимаваме, когато си купуваме кашкавал
За какво да внимаваме, когато си купуваме кашкавал Видео: Нова телевизия

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода.

Това показва проучване на организация "Активни потребители". В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини, алармира Нова телевизия. 

Mного потребители не обръщат внимание на детайлите – има куп задължителни изисквания към етикетите. Сухото вещество в кашкавала, тоест млякото - трябва да е най-малко 56%. 

Ниската цена е била отправната точка в изследването за качество на организацията "Активни потребители". Проверили 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм. Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите. При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт.

"Като прибавим по-високото водно съдържание при 70% от изпитаните продукти и добавим високото количесто въглехидрати, което също не е добър признак - означава от една страна, че продуктите са недоузрели, но от друга страна поставя съмнение, че може да има добавки - като например нишесте", коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

Освен това много от кашкавалите не са били достатъчно зрели. Най-фрапиращото нарушение е, че в два от продуктите са открити забранените в млечни продукти растителни мазнини. Ако продуктът съдържа такива, не може да се нарича "кашкавал" и трябва да е на отделен щанд.

От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари