Изненадващо откритие: Някои хора са имали имунитет още преди началото на пандемията

3
Учените предполагат, че има друга форма на имунитет, независима от антителата
Учените предполагат, че има друга форма на имунитет, независима от антителата

Напоследък много се говори, че присъствието на антитела срещу коронавирус е безкрайно. В същото време вече обаче има регистрирани случаи, когато един и същи човек се разболява няколко пъти. На какво да се надяваме и къде да търсим защита от болестта, която разтърси целия свят?

Учените предполагат, че има друга форма на имунитет, независима от антителата. Основната роля тук се играе от Т-клетки или Т-лимфоцити. Какво представляват те и защо хората говорят за това все повече и повече? Отговорите дава zdrave.to

Т лимфоцитите са имунни клетки. Целта им е да идентифицират и да се отърват от патогени, които заразяват клетката. Освен това те могат да унищожат вече заразени клетки. Как работят? На повърхността на Т-клетките има протеини, те се свързват с чужди протеини, унищожавайки ги.

Най-важната характеристика на Т клетките е тяхната трайност. След заболяване те могат да бъдат в тялото в продължение на няколко години. Тъй като Т клетките увеличават дългосрочната памет на имунната система, на тялото е по-лесно да реагира на стар патоген.

Засега учените изследват този въпрос и спекулират. Първо се оказа, че човек може да няма антитела срещу коронавирус. Но в същото време той има Т клетки, които разпознават Covid-19.

Второ, експериментите показват, че някои хора са имали имунитет още преди началото на пандемията. За целта учените изследвали кръвни проби, събрани преди няколко години. Също така Т-клетките могат да бъдат при тези хора, които по принцип не са контактували с вируса.

Формиране на имунитет

За да разберем колко важни са Т клетките, нека споменем съвсем различно заболяване. Всеки знае какво е синдром на придобита имунна недостатъчност. С напредването си болестта унищожава повечето Т-клетки. Без правилното лечение той може да бъде фатален.

Как се формира имунитетът? Ако имунният отговор е нормален, вродената имунна система реагира първо на вирус (като грип). Това задейства производството на антитела след няколко седмици. Но паралелно с този процес, буквално на 4-5-ия ден започват да се появяват Т-лимфоцити. Те вече работят за унищожаване на заразените клетки.

Т клетки и коронавирус

Тъй като Т клетките реагират на коронавирус, това може да се използва за създаване на ваксина. Изследователи от Оксфордския университет работят по това и тяхната ваксина вече е показала, че освен антитела ще се произвеждат и Т клетки

Предизвикателството сега е да се разбере как точно коронавирусът засяга Т-клетките. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-ефективно може да бъде разработена ваксина.

Но за съжаление при Т-лимфоцитите нещата не са толкова розови. Например при тежко болни пациенти повечето от тях могат просто да умрат. Освен това производството на Т клетки намалява с годините. Това е една от причините възрастните хора да не се справят с болестта.

Наличието на антитела срещу коронавирус, разбира се, е добро. Но, за съжаление, това не е панацея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари