Ново проучване: Една капка е достатъчна за заразяване с COVID-19

2
Симптомите се проявяват сравнително бързо - до два дни
Симптомите се проявяват сравнително бързо - до два дни

Симптомите се проявяват сравнително бързо - до два дни, установи ново проучване

Дори една единствена капка от носа е достатъчна човек да се зарази със SARS‑CoV‑2, според експериментално проучване, в което доброволци нарочно са заразени с вируса. Това е първото изследване, което проследява целия процес на инфектиране и е извършено с участието на 36 млади и здрави участници без имунитет, съобщават "Гардиън" и СЕГА. 

Направено е в Импириъл колидж, Лондон и е в предварителна публикация, т.е. все още не е минало научна рецензия. Освен това е правено с класическия вариант на вируса, а не последващите алфа, делта и омикрон.

Веднъж заразен, човек развива симптоми на COVID-19 сравнително бързо - средно в рамките на два дни от срещата с вируса, показва още проучването. Най-опасен за околните е пет дни от инфектирането. "Натъкнахме се на интересни клинични находки, особено относно краткия инкубационен период на вируса", коментира проф. Кристофър Чиу, ръководител на експеримента. Той откроява и изключително високия вирусен товар на секретите от носа, както и ползата от латералните тестове (бързи антигенни).

Изследването установява още, че инфекцията първо се проявява в гърлото, но пикът на вирусния товар е около пет дни от заразяването, в която фаза в носа има много повече вирусен товар отколкото в гърлото. Освен това потвърждава, че когато се правят достатъчно често и правилно, латералните тестове са сравнително точен показател за наличие на вируса. С проба от носа и гърлото е по-вероятно да се установи инфекция през първите няколко дни, подсказва проучването.

Въпреки че тестът може да не е толкова чувствителен към инфекцията през първите ден-два, ако ги ползвате правилно и често, то те дават надеждна картина и са от огромна помощ за овладяване на разпространението, коментира проф. Чиу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари