Откриха антитяло, ефективно срещу почти всички щамове на КОВИД

2
Това е обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на новия тип коронавирус
Това е обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на новия тип коронавирус

Благодарение на експерименти върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което ефективно неутрализира почти всички известни разновидности на новия тип коронавирус

 Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Immunity, пише БГНЕС.

Учените не са напълно сигурни, че ваксините, разработени въз основа на първоначалните варианти на вируса, ще работят също толкова добре с неговите мутирали версии, така че те не спират да изследват различни антитела срещу SARS-CoV-2 и как те действат върху патогена COVID-19.

За да инфектира клетката, новия тип коронавирус използва така наречения шипов протеин. С помощта на така наречения рецептор-свързващ участък (RBD), той се прикрепя към ACE2 рецептора и чрез него се придвижва по-нататък в човешкото тяло. Един от начините за борба с вируса е да се предотврати присъединяването на шиповия протеин към ACE2. Това може да стане по-специално чрез т. н. неутрализиращи антитела.

В ново проучване, посветено на търсенето на такива антитела, лекари, ръководени от Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, инжектират рецептор-свързващ участък на коронавируса в тялото на мишки. След като изчакали животните да образуват антитела срещу SARS-CoV-2, учените са изолирали 43 такива антитела.

Петри, Даймънд и колегите му открили как тези антитела могат да се борят срещу коронавируса. След това деветте най-ефективни били тествани при мишки, заразени с оригиналния вариант на SARS-CoV-2.

Учените тествали действието на две антитела, които се представили по-добре от другите и в двата теста върху най-често срещаните видове вируси - алфа, бета, гама, делта, каппа и йота варианти, както и няколко други. Антитялото SARS2-38 се справило най-добре с тях. "Човешката" версия на това антитяло също защитава мишките от капа и бета варианти. Във втория случай резултатът, според учените, може да се нарече изключителен, тъй като бета вариантът е особено добър в устояването на антителата.

Също така Даймън и колегите му са идентифицирали мутации в SARS-CoV-2, които могат да попречат на работата на антитялото SARS2-38. Досега те се откриват само в 0,04%, което прави антитялото обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на новия тип коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари