Измамен чужд инвеститор: Аз ли греша, или държавата България в малките градчета спира да функционира

2
Почти 3 години аз виждам как пред очите ми се унищожава моят труд и бизнес
Почти 3 години аз виждам как пред очите ми се унищожава моят труд и бизнес

Бизнесменът работи тук от 33 г. На 22 май 2019 г. разказва в писмо до премиера и главния прокурор историята на откраднатия от наследниците на партньора му бизнес, пише 24 часа.

Ето писмото на бизнесмена.

Към вас се обръща един италиански инвеститор, който работи в България повече от 33 години, но в последните 3 години се питам дали наистина законите във вашата страна работят ефективно и защитават този, който плаща осигуровки и данъци и държи своя бизнес изцяло на светло.

Имам предприятие, в което не мога да вляза трета година и не знам какво се случва зад оградата му, тъй като охранители не допускат собственика на 51% от капитала му.

Не получавам счетоводни документи, не мога да сменя изпълнителния директор, който доведе фирмата до фалит, въпреки решенията на съда.

Разбирам, че част от активите на фирмата са дадени под наем на наш конкурент.

Прокуратурата в Пещера ми отказва съдействие няколко пъти, за да разбера какво е реалното състояние на бизнеса, в който инвестирам.

Имаше момент, в който се питах дали не е добре да потърся медиите в моята родина Италия, за да разкажа невероятната история, в която попаднах. Реших обаче, че България не заслужава да бъде атакувана отвън, а да се опитам да реша проблема си тук.

Затова и се обръщам за помощ към вас, разказвайки накратко моята история. Прилагам и пълното ѝ описание, което подготви адвокатът ми Христо Христов.

Моят живот са производството и износът на дрехи. Първоначално работех с държавни предприятия, а след промените в България – през 1995 г., създадох с българския си съдружник Георги Петров фирмаФида” ООД, която бе преобразувана във “Фида” АД през 1997 г.

За съжаление, преди няколко години моят бизнес партньор почина внезапно след инфаркт и оттук започнаха сериозните проблеми. Съветът на директорите, в който съм и аз, гласува доверие на сина му Николай Георгиев Петров, назначавайки го за изпълнителен директо на фабриката в град Брацигово.

През есента на 2016 г. фирмата изпадна в лошо финансово състояние – не плащаше на доставчици, спря да бъде коректна към държавния бюджет за ДДС, нямаше дори 1600 лева да плати тока и работниците бяха в престой 2-3 дни. Като основен акционер поисках и направих смяна на изпълнителния директор Николай Георгиев Петров с Емил Гергов.

Той обаче се обяви против смяната си и заведе две последователни дела в окръжния съд в Пазарджик и промените бяха блокирани. Делото вече година и половина обикаля между Пазарджик и апелативния съд в Пловдив. През целия този период г-н Петров се разпорежда с фирмата, не свиква задължителни събрания на акционерите нито през 2016 г., нито през 2017 г. Агенцията по вписвания му отказа да обяви отчета на “Фида” АД.

Като основен акционер на дружеството “Ем ДЖИ” АД, което е възпрепятствано да упражнява правата си, уведомих прокуратурата в Пещера, но оттам отказаха съдействие.

Озадачен съм как нито една институция – съд или прокуратура, не са в състояние на помогнат на основния акционер в една фирма!

Въпреки тази ситуация през есента на 2016 г. предприех действия да спася от фалит фирмата “Фида” АД, като заплатих всички нейни задължения към доставчици, към бюджета за ДДС, както и заплатите на 70-те работници. Сумата бе около 160 хиляди лева. Съветът на директорите Емил Гергов и Кирил Банков наеха одитор, който да извърши пълна финансова ревизия за последните 5 години.

На одиторската компания “Балкан одит” ООД под един или друг несериозен предлог обаче бяха отказани финансовите документи на фирмата от главния ѝ счетоводител г-жа Сийка Петрова, която е майка на изпълнителния директор Николай Петров.

Одиторът пусна официални писма за възпрепятстване на работата му.

На 15 март 2017 г. в 14 часа бе свикано заседание на директорите на “Фида” АД на адреса на фабриката в Брацигово, където охраната, назначена от Николай Петров, не просто не допусна влизането на двамата членове на съвета на директорите, но нападна и изгони от територията на фабриката мажоритарния ѝ собственик Джорджо Мартини, който държи 99% от акциите на основния акционер във “Фида” АД “ЕМ ДЖИ” АД.

На 8 юни 2017 г. сезирах районната прокуратура в Пещера, но тя ми отказа намеса, въпреки че година по-късно – през юли 2018 г., окръжният съд в Пазарджик, а после и апелативният съд в Пловдив, обявиха “Фида” АД в несъстоятелност.

Три години аз пиша жалби до обвинението в Пещера, но не получавам никакъв отговор.

Какво се случи през този период?

1. Г-н Петров укрива и не предава документацията на назначения синдик.

2. Пуска през 2018 г. в Търговския регистър два различни финансови отчета с различни финансови показатели – единият е неверен и фалшив.

3. Не се съобрази със съдебните решения за отстраняването му и отказа да напусне кабинета. Информирахме прокуратурата, но пак липсваше реакция.

4. Седмица преди окръжният съд в Пазарджик да обяви в несъстоятелност “Фида” АД, чиято процедура стартира 7 месеца преди това, Петров е дал под наем производствените помещения на гръцки гражданин със странна неустойка от 100 хиляди евро, ако договорът бъде разтрогнат предсрочно. Синдикът уведоми и за това прокуратурата в Пещера, но отново нямаше реакция.

Уважаеми господа, Почти 3 години аз виждам как пред очите ми се унищожава моят труд и бизнес, който съм градил 33 години, без да мога да се намеся и спася фирмаФида” АД. Вече не зная какво трябва да направи г-н Петров още, за да се намеси прокуратурата и да помогне на собственика и на работниците, които вече са загубили своята работа поради липса на поръчки и дългове.

Обръщам се към вас и за съвет, и за помощ – изгубих стотици хиляди левове в тази битка за съществуването на фабриката. И всичко правя по законния и “светъл” начин, но вместо това виждам как липсата на законови действия и реакция на органите, които трябва да подкрепят честния бизнес, бездействат.

Аз ли греша, или държавата България някъде в малките градчета престава да работи и оставя хората сами да решават помежду си проблемите?

Готов съм за среща с вас, защото не искам трудът на живота ми да потъне в поредния неразрешим търговски казус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари