Държавата и ЦИК са готови да публикуват серийните номера на машините за вота

0
Всяка машина отговаря на сериен номер. Ясна е и точната им бройка. По този начин практически няма как да се използват други устройства и флашки, посочи служебният премиер
Всяка машина отговаря на сериен номер. Ясна е и точната им бройка. По този начин практически няма как да се използват други устройства и флашки, посочи служебният премиер Видео: NOVA

Целта е гражданите да се уверят, че няма измама в секциите

Държавата и ЦИК са готови да публикуват серийните номера на машините, за да може гражданите да се уверят, че няма измама в секциите. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който отговаря на въпроси на гражданите във Facebook, предаде NOVA.

За пореден път той заяви, че „говоренето срещу машините, които са откривани и съхранявани неправилно е спекулация". Подмяна на устройствата няма как да има, обяви Янев, а за да се уверят гражданите, държавата е готова да публикува серийните им номера на официалната страница на ЦИК.

Всяка машина отговаря на сериен номер. Ясна е и точната им бройка. По този начин практически няма как да се използват други устройства и флашки, посочи Янев. Той отново определи подобни внушения като „спекулации с една цел – демотивиране на хората да гласуват”. 

„Нека погледнем какъв е опитът ни от месец юли. Тогава нямаше съмнение. Защо сега мислим, че ще е различно?”, каза той. И допълни: „Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация и да дискредитират избора. Бих призовал партиите да бъдат обрани в този тип говорене, че машинният вот е несъвършен инструмент”.

Държавата е готова да публикува самите серийните номера на машините за вота на страницата на ЦИК. „Така че всеки да може провери дали машината в неговата секция отговаря на това”, посочи Янев.

В същото време обаче обвиненията на бившите управляващи - продължават. Лидерът на ГЕРБ посочи имената на двамата братя, за които от няколко дни твърди, че стоят зад софтуера на машините за предстоящия вот. „Кодът е създаден от Александър Кирков и от Пламен Желязков - също служител на ЦИК. А братът на Александър Кирков, Петър Кирков – какво прави?! Сертифицира”, коментира Бойко Борисов.

„Единият брат създава кодът, само в неговата глава, другият брат му го узаконява. Хаосът е пълен”, добави той.

В позиция до NOVA от Държавната агенция категорично заявяват, че Петър Кирков не е участвал в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.

В ранния следобед под конвой и засилена охрана тръгнаха първите камиони с машини към 26-те областните центрове в страната. До приемането им в секциите ще се съхраняват в точно определени складови бази, а полиците ще охранява помещенията. Утре сутрин ще се разпределят и машините за Софийска област и за София. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари