Изложба в Русе показва магията на мънистата

1
Защо бижута от мъниста се носят против уроки?
Защо бижута от мъниста се носят против уроки? Видео: БНТ

Какъв е произходът на думата мънисто и защо бижута от мъниста се носят против уроки?

Отговор на тези и други любопитни въпроси дава съвместната изложба на майсторите Десислава Тихолова и Пламен Троански, предава БНТ. 

Изложба представя магията на мънистата и красотата на художествената керамика. Експозицията, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти, беше открита тази вечер в една от залите на Русенската художествена галерия на „Борисова“ 39.

Магията на мънистата идва от поверията, че предпазват хората от зли сили, разказва фолклористът Десислава Тихолова. Тя изработва бижута от тях повече от 10 години.

Десислава Тихолова – филолог и фолклорист: „Предпазната сила на мънистото идва от факта, че то е малко, че е стъклено и цветно. Разбира се, то може и да е червено и да предпазва от зъл поглед или от уроки. Може да е синьо, защото синьото и зеленото са цветовете на подземното, на демоните, на отвъдното. И когато човек се е окичил със синьо и зелено, той смята, че демонът си казва : „А, тук е наш човек, няма да го закачаме!“.

Изработването на гердан с дължина 1 метър отнема на Десислава близо три дни. В него се вплитат над 4000 мъниста. Наред с пищните накити, изложбата представя и богато украсените керамични съдове и кани на майстор грънчаря Пламен Троански. Те са изработени по модели на музейни експонати, в стил „керамичен барок“.

Експозицията може да бъде разгледана до 14 декември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари