Изхвърлихме 2000 тона дрехи

1
В специалните контейнери на БЧК жителите на няколко града оставяха непотребни дрехи и обувки
В специалните контейнери на БЧК жителите на няколко града оставяха непотребни дрехи и обувки

Близо 2000 тона стари дрехи събра Българският червен кръст в специалните контейнери на организацията за по-малко от четири години.

Това съобщиха от червенокръстката организация, предава „Монитор“.

Отделно само за два месеца София събра 79 тона вехти облекла в специални контейнери на общината. Дрехите се рециклират и използват повторно, или се даряват на нуждаещите се.

През 2016 година, когато кампанията на БЧК стартира, хората са предоставили 313 440 кг текстил, за 2017-а - 534 380 кг, за 2018 – а - 994 055 кг, а от началото на годината до сега 150 000 кг, поясни говорителят на БЧК Екатерина Борисова.

Инициативата за разделно събиране на текстилни изделия се осъществява съвместно с организацията "Хюманита", допълни Борисова. 92 са контейнерите на БЧК в общо четири града на страната. От тях 60 броя са разположени в София, 18 в Пловдив, 12 във Варна и 2 в Перник.

Целта е мрежата от контейнери постепенно да обхване цялата страна, като следващият град ще е Бургас. “Предвиждаме това да стане до края на тази или началото на следващата година. След това ще инсталираме и в Стара Загора”, каза още Екатерина Борисова. Тя обясни, че кампанията се осъществява по отдавна съществуващ модел в Западна Европа.

Носените дрехи периодично се събират и се извозват в специализирана фабрика за сортиране, където по-старите и негодни за обличане се рециклират. От тях се изработват продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобили, материали за топлоизолация и редица други продукти. Част от годните за употреба дрехи се заделят за създаване на кризисен резерв на БЧК за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи. Друга част от текстилните продукти, които са годни за използване отново, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка и Близкия изток.

Извън контейнерите на БЧК, в столицата бяха разположени специални контейнери за текстил. Само за два месеца жителите на града изхвърлиха 79 тона стари дрехи, съобщиха от Столичния инспекторат пред „Монитор“. 23 кофи за текстилни отпадъци са разположени в 19 района в града, а до края на месеца от кметството предвиждат да сложат и нови 20. В „Слатина“, „Изгрев“ и „Красна поляна“ има по два контейнера за стари дрехи.

Събраният текстил се транспортира от специализираните компании за третиране на този вид отпадък до техни площадки, където се разделят. Годните за повторна употреба се отделят, а негодните, например деним и бял текстил, се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават както на инсталации за производство на изолационна вата, така за производство на памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране, се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

Специалните контейнери са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г. „Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадък подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци смет в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други“, обясниха от кметството. Оттам напомнят, че правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота има много безсмислени неща. Например, реклама на ракия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук