Изграждането на българо - румънска газова връзка тръгва отначало

0
Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г
Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г

Точещата се повече от две години сага с подводното сондиране на трасето на българо-румънската газова връзка край Русе и Гюргево тръгва отначало, след като българският газов оператор Булгартрансгаз" не успя да сключи договор с избрания преди три месеца изпълнител на поръчката – фирмата "Станилов" ЕООД.

Процедурата е прекратена и обявена отново с решение на борда на "Булгартрансгаз" в четвъртък, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

За задълбочаващите се проблеми с връзката и бавенето на сключването на договора за подводния пробив със "Станилов" Mediapool писа миналата седмица, сега очаквано процедурата е прекратена.

Причината е, че българската компания е заявила пред "Булгартрансгаз", че не е успяла да се договори с единия от подизпълнителите си - германската фирма "ЛМР Дрилинг", която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави и на която се разчиташе всъщност да свърши основната работа по прокарването на тръбата по дъното на Дунав.

Тъй като "Станилов" няма право да сменя подизпълнителя, а в спечелената от нея процедура бяха отстранени останалите трима кандидати с мотив, че документите им не отговорят на изискванията, сега се обявява нова обществена поръчка.

На "Станилов" ще бъде удържана банковата гаранция от 45 хил. евро, а България ще трябва да почака още поне два-три месеца докато се избере нова компания за пробив на геоложката структура по подводното трасе на тръбата.

Опитът на предишния изпълнител – румънски консорциум, воден от фирмата "Кала", завърши плачевно със загубени сонди в каверните на реката.
 
При това положение не е ясно кога ще приключи започналото през август 2012 г. изграждане на връзката в Румъния, за която Европейския съюз отпусна близо 9 млн. евро и на която страната ни разчита да повиши енергийната си сигурност и да разнообрази газовите си доставки.

Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г. иначе ще трябва "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз", които реализират проекта, да връщат парите.

Изглежда не е розова и ситуацията с газовата с Гърция, тъй като Теменужка Петкова обясни, че няма как ситуацията с политическата нестабилност в южната ни съседка да не се отрази на такива глобални проекти, каквато е интерконекторът.

От българска страна се предприемат всички възможни действия, дискусионните въпроси са решени, просто се изчаква правителство в Гърция, за да се вземе окончателното инвестиционно решение и проектът да стартира, заяви енергийният министър.

В отговор на въпрос министърът отбеляза, че към настоящия момент няма основания за притеснение по отношение на газовите доставки.

Необходимите действия са предприети от "Булгартрансгаз".

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари