Избраха независим оценител на оборудването на АЕЦ „Белене“

0
БЕХ е провел процедура за избор на лицензиран оценител
БЕХ е провел процедура за избор на лицензиран оценител Снимка: БГНЕС

БЕХ е провел процедура за избор на лицензиран оценител

Фирмата „Мазарс Консълтинг“ е избрана за независим оценител на оборудването на АЕЦ „Белене“, което българската държава иска да продаде на Украйна, предаде БГНЕС.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е провел процедура за избор на лицензиран оценител. Той е изпратил покани за участие до българските представителства на следните компании: „Делойт“, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Уоung, KPMG, Mazars, Crowe, RSM и HLB.

В указания срок са подали оферти три компании - „Ърнст и Янг България“, ДЗЗД „АЕЦ Белене 2023“ (обединение между „Инженерингсервиз - София и „Ейч Ел Би България“) и „Мазарс Консълтинг“.

След проведените преговори за изпълнител е определена последната компания. От БЕХ информират, че всички горепосочени дружества подали оферти, са участвали в процедурата като са посочили експерти с оценителска правоспособност, вписани в регистъра на независимите оценители в съответствие с изискванията на процедурата, предаде БГНЕС.

В навечерието на визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, група народни представители, сред които Делян Добрев, Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Кирил Петков предложиха София да продаде оборудването за АЕЦ „Белене“, което в момента стои и не се използва на Киев. В същото време Украйна има почти напълно изградени два блока, за които липса оборудването с дълъг цикъл на производство, с което разполага България.

На 6 юли тази година Народното събрание възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори със своя украински колега за продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, предназначено за втората българска атомна централа. То е собственост на НЕК, чийто капитал е притежание на БЕХ.

Българският парламента възлага преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението.

Формалният старт на преговорите бе даден на следващия ден – 7 юли, когато в Министерството на енергетиката се проведоха първите разговори. В тях освен експерти и представители на енергийните компании, взеха участие и двамата енергийни министри.

В хода на разговорите двете страни се обединиха около тезата, че това е исторически шанс, в който интересите на София и Киев съвпадат.

Идеята за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна се ползва с международна подкрепа, включително на САЩ. Украинската страна също е заинтересована от неговото придобиване. Единствената пречка пред реализацията на сделката за момента остава липсата на необходимите средства в украинската хазна, тъй като страната се отбранява от руската агресия. ЕС може да предостави на Киев необходимите средства, но не е ясно дали това ще се случи, тъй като Брюксел залага на друг тип енергийни източници в рамките на така наречения зелен преход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    русенец
    Няма смисъл да харчим десетки милиони за хонорари на оценители, дайте направо да им харижем цялото оборудване! Така ще се харесаме на господарите! Друг е въпроса, че украинците не са в състояние да довършат блоковете си ако изобщо имат такива, а се предполага, че Уестингхауз ще го вземат с цел да ни го продадат обратно за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. Изобщо не питам защо не довършим Белене, без друго вече имаме недостиг на мощности, а се каним да спрем и въглищните централи, че да се харесаме но господарите си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари