Иво Минчев: И преди е имало арестувани хора за търговия с кръв, проблемът е, че няма осъдени

0
Спряха ли заплахите към русенеца, който вече е дарил за 40 пъти кръв
Спряха ли заплахите към русенеца, който вече е дарил за 40 пъти кръв

Коментар на русенеца и адв. Калина Михайлова за порочната практика у нас

10 души бяха арестувани при акция в София срещу престъпна група за търговия с кръв. Претърсени са 5 адреса на територията на столицата.

"Това не е нещо ново, което се случва. И преди е имало арестувани хора за търговия с кръв, дори преди 2-3 години имаше такава акция в Русе. Проблемът е, че няма осъдени. Докато не видим ефективни присъди за тези престъпници, за мен резултат няма", каза доброволецът-кръводарител от Русе Иво Минчев за "България сутрин".

Попитан дали вече има резултат след заплахите, които той получи преди месеци, Минчев отговори: "Води се следствие. Викаха ме 2 пъти в полицията за показания, предал съм всички данни. Но на какъв етап е това следствие - никой не ми е подал информация."

А заплахите към него на този етап са спрели.

"Заради по-големия шум, който се вдигна, хората се уплашиха и още тогава спряха тези неща. Комуникацията продължава през други хора. БЧК много трудно биха взели позиция в такъв конфликт, защото един от принципите им е да не участват конфликти. Продължавам да кръводарявам, преди по-малко от 2 месеца дарих кръв за 40-и път", допълни той.

"За съжаление, на този етап виждаме, че няма никакви мерки, още по-малко работещи. Практиката за предоставяне на кръв срещу заплащане е явна и дългогодишна. Това не е новина. Забелязваме, че тези хора са изградили търговска практика и вече са до такава степен уверени в дейността си, че имат силата да заплашат, да застрашат живот", коментира адвокат Калина Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ близките на пациентите понякога са изправени да се възползват именно от тази практика.

"Ролята на държавата следва да е преди всички тези негативни процеси. Липсва достатъчно информационни кампании за това, що е то доброволният кръводарителски акт, какво носи това на обществото. Един от основните принципи на тази дейност е именно доброволността. Липсва и ролята на държавата при регулиране на това търгуване с кръв, което не можем, че е скрито. Много често някои от тези лица са абсолютно негодни кръводарители. Те са ползвали алкохол, медикаменти, но това не бива попълнено в декларациите", добави адв. Михайлова.

И бе категорична, че това е проблем от години: "Той не е подлаган на дискусия как да бъде решен, не са събирани експертни групи, които да дадат своите предложения. На този етап няма контрол, той трябва да бъде упражняван от органите в здравеопазването. А МВР може да им оказва съдействие. Трябва да се започне със санкциите."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари