Иван Костов: Не съм участвал в създаването на КТБ

0
Експремиерът отрече да е плагиатствал от творчеството на бившия главен прокурор Никола Филчев при представяне на книгата си в Пловдив
Експремиерът отрече да е плагиатствал от творчеството на бившия главен прокурор Никола Филчев при представяне на книгата си в Пловдив Видео: Канал 3

Бившият министър-председател и настоящ директор на Центъра за анализ и управление Иван Костов отрече да е участвал в Създаването на КТБ.

Името на Костов стана част от мегаделото "КТБ", където основният свидетел Бисер Лазов даде показания пред съда и обяви, че бившият премиер е бил сред политиците, на които трезорът е плащал пари. 

Костов коментира темата в отговор на журналистически въпрос след представянето на книгата  си "Свидетелства за прехода“. Очевидно обаче за този период от кариерата си той е обхванат от амнезия, защото не го е описал и в труда си.

Иван Костов не изпитва вина и за начина, по който бе направена приватизацията. Той не признава, че приближени до него са се добрали до ценни активи за смешни пари. 

В залата той трябваше да отговаря и на още неудобни въпроси. Кореспондентът на "Монитор" от Пловдив го попита: "Реално при Вас бе апогеят на рмд-тата, иначе стартирани като концепция именно при бсп. Защо минавате тематат толкова повърхностно и защо няма и думичка за „Златни пясъци”, почти неплатената цена от приближения Ви Славчо Христов и имотите на дъщерите Ви в курорта?"

Костов отвърна: "Благодаря Ви за въпроса. Много точно е написано какво са рмд-тата, кога са създадени, от кого са създадени. Създадени са от БСП с поправка в Закона за приватизацията. Създадени са там и там са дадени привилегиите на лицата, които са им дадени възможности да купят държавна собственост в процеса на приватизацията. Привилегиите са изброени, коментирани са и ги има в книгата. Така че, аз нямам какво да добавя повече към тези документи. Документите са явно свидетелство кой е бил заинтересован да се проведе приватизация с рмд-та, които притежават такива големи привилегии в процеса на приватизацията. Що се отнася до приватизацията на „Златни пясъци”, ще кажа само едно нещо. Приватизацията се проведе с конкурс. Цената, която даде рмд, за да закупи „Златни пясъци” беше толкова висока, че те не можаха да изплатят в продължение на 15 години. Ако са се облагодетелствали, щяха да я изплатят за…да речем, както изплатиха БТК – с печалбата от една година купиха Българската телекомуникационна компания. А тези плащаха в продължение на 14-15 години. Това е много красноречив отговор на това, което са Ви внушили или си мислите".

Същият журналист опита да зададе и втори въпрос, но водещият на събитието се намеси чевръсто: "По един въпрос, моля!" 

Костов се върна в своето приветствие към публиката на интервюто, което Никола Филчев даде пред агенция "Блиц". Той надълго и нашироко обясняваше на адуиторията, как всъщност не бил преписал главния прокурор, очевидно засегнат, че е бил описан като плагиат. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари