Иван Гешев: Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие

1
Главният прокурор дава указания как да се разследват престъпленията на пътя
Главният прокурор дава указания как да се разследват престъпленията на пътя

Главният прокурор дава указания как да се разследват престъпленията на пътя

Прокурорите да преценяват и при необходимост да възлагат експертизи за ролята и условията на пътя, както и дали дефицитите на пътните условия като липса на маркировка или знаци са оказали влияние за пътно-транспортното произшествие. Такива методически указания е издал главният прокурор Иван Гешев до всички обвинители. Това обяви самият той на среща с представители на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, организирана от Института за пътна безопасност.

Иван Гешев заяви, че в момента рядко се назначават такива експертизи, обикновено само при тежки пътни инциденти, при които има настъпила смърт, тежки телесни повреди или значителни материални щети.

С това указание се надявам това да стане по-честа практика при същинските транспортни престъпления, да е ясно дали има форма на съпричиняване. Ако трябва да се направят и допълнителни огледи на местопроизшествието. В много случаи не само действията на водача и изправността на моторното превозно средство, но и пътната обстановка влияе при настъпилия противоправен резултат“, посочи главният прокурор. Той се надява, че това ще доведе и до отстраняването на констатираните пътни дефицити от компетентните органи.

Освен за състоянието на пътя, методическите указания се отнасят и до самото разследване на транспортните престъпления. На обвинителите се указва да правят по-сериозно разграничение и събиране на доказателства така, че да може да се определи дали става дума за непредпазливо деяние, или при евентуален умисъл.

Много по-лесният път и посоката, в която се насочват разследващите и съдът е непредпазливостта. Това е по-лесният подход за разрешаване на конкретния случай. По-трудно е да изследваш всички предпоставки и да направиш разграничение, че не се касае за непредпазливост, а за евентуален умисъл. Сега са дадени конкретни указания, които са задължителни за прокурорите, за разграничаване и полагане на усилия за повече обективност. Много трудно български магистрат може да обясни защо квалифицира едно деяние като непредпазливо, когато управляваш МПС след употреба на алкохол, два-три вида наркотици и се движиш с над два-три пъти над допустимата скорост. След като ти съзнателно си се поставил в това състояние и при ясното разбиране, че може да настъпи съответния противоправен резултат“, каза Иван Гешев.

Той отново повтори, че нито една институция не може да се справи сама с проблемите на пътя. Необходимо е взаимодействие между трите власти, защото гражданите не заслужават това, което им се случва. „Проблемите тук се дължат на безхаберие – темата не представлява интерес. Когато възникне тежко произшествие, темата представлява интерес от гледна точка на това, че добрата новина е лоша новина. За нас е изключително важно да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в името на българските граждани. Моето разбиране е, че никоя институция не може да е силна сама. Няма как да се постигне постоянен сериозен ефект, ако няма координация. Повечето проблеми пред българските граждани и общество, включително пътната безопасност, зависят от работата на много институции“, каза Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари