Ивайло Мирчев: Пенсиите се вдигат с около 20%

0
„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът
„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът Видео: NOVA

В петък от ДБ поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България"

"С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това ще бъде обявено днес окончателно като част от пакета мерки". Това обяви пред NOVA депутатът от „Демократична БългарияИвайло Мирчев.

Увеличението на пенсиите е свързано и с отпадането на COVID добавките, които според Мирчев, „изкривяват целия пенсионен модел”. И допълни, че общо 12 мерки ще бъдат обявени днес.

Относно отстъпката за гориво, Ивайло Мирчев каза, че на този етап остава предложението за 25 стотинки за литър. Най-вероятно те ще се дават след показване на лична карта.

Той коментира също, че е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Запитан дали по този начин от ДБ „не настъпват коалиционната мотика”, Мирчев каза, че просто отстояват принципи.

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, заяви Мирчев.

„Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум”, продължи той.

„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът.

И даде пример.

„Вече повече от 20 години откакто „Лукойл Нефтохим” е приватизиран. Практически те изпитват затруднения да плащат данъци в България. В момента петролът сорт Брент струва Х долара, а сорт Урал – струва Х минус 35 долара. Но ние го получаваме за Х долара. Тези 35 долара  отиват в една фирма, която е на „Лукойл”. Така рафинерията в Бургас работи като „Мултигруп” през 90-те” – „Литаксо” ви продава нефта, „Литаксо”изкупува горивото”, каза депутатът.

Страната ни трябвало да постъпи като други държави в Европа.

„На остров Сицилия също има рафинерия на „Лукойл”. Там се върви към идеята за поемане на оперативен контрол от страна на държавата, за да могат да се гарантират доставките. Същото се случва с „Роснефт” в Германия”, каза Мирчев.

„Целта е да започнат да си плащат данъци в България. Тук става дума за 35% спестяване. Грубо говорим за около 200 милиона на месец. Това показват нашите сметки. Когато една рафинерия ощетява българите с 200 милиона на месец, ние като правителство трябва да го направим. В Румъния имаха същия проблем, там преди години го решиха”, коментира Мирчев.  

„Идеалният вариант е „Лукойл” да започне да работи по нормалния начин. Никой не иска да си играе на конфискация, на поемане на оперативен контрол. Но в Германия и Италия това вече става”, каза още депутатът.

Относно ограничаването на достъпа до имоти, Мирчев каза, че това е далечна перспектива и ще бъде част от общоевропейска политика.  „Много по-важно е какво правим с превъоръжаването на българската армия, какво правим с българските служби, които са продънени и пълни с руска агентура. Те трябва да бъдат проверени за интегритет. Там трябва да вземем мерки, защото нещата са много зле”, каза Мирчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    плюс-минус
    Че инфлацията е по-голяма, така е! Нека да кажат колко е инфлацията в малката потребителска кошница! Вчера гледах интервю с министър Гьоков. Не смее да гледа в обектива, защото говори каквото му кажат. Какво стана с преизчисляване на пенсиите, което се обещаваше преди изборите?
  • 3
    2
    дрън-дрън
    Какво става с преизчисляването на пенсиите? Сега щели да ги увеличават с около 20% Уж! В тези 20 % влизат вече получаваните 60 ковид лева и оттам нататък по- големите пенсии с повече левчета. КОГА ще се осъвременят пенсиите, защото преди няколко години пенсиониран получава с 200-300 лева по-малка пенсия от своя колега, пенсиониран сега. Пенсионерите пак ще пият по една студена вода, но доста по-скъпичка.
  • 2
    1
    Асен
    Тоз дебелия е голям боклук
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари