Ивайло Мирчев: Притеснява ме какво ще се случи със страната ми, в която живеят децата ми

0
Притеснявам се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне много години назад
Притеснявам се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне много години назад Снимка: Фейсбук

Притеснява ме истински какво ще се случи със страната ми, в която живеят децата ми. И не само за това дали ще има газ - България е една от най-малко зависимите в това отношение в Европа - притеснявам се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне много години назад.

Ако служебното правителство възстанови преговорите с “Газпром”, това ще покаже, че България може да се наведе пред Русия, но няма да ни реши проблема, просто защото Путин спира газа когато реши. Има много опции - и за Египет, и бартер, и енергийният министър работеше по всички тях. Но връщането към “Газпром” няма да реши въпроса, вкл. ценово - и сега цените на руския газ са по-високи.

Унгария, която има голям договор с “Газпром”, въпреки това плаща един от най-скъпия газ в Европа. Затова евентуално възстановяване на отношенията на България с “Газпром” няма да ни помогне.

От 26 април, когато “Газпром” едностранно ни спря газа, доставките за бизнеса не са спирали и за момент. Чирен е по-пълен от преди, макар и не по-пълен от газохранилищата в Германия.

Дали ще има газ в следващите месеци, зависи от служебното правителство. За да има газ за зимата, някой трябва да отиде при Ердоган, например и да се разбере с него, че определено количество газ от Иран или Турция може да мине за България.

Твърденията, че няма как газ, докаран с танкери, да се доведе до потребителите у нас са спекулация. Единствено въпрос на цена е как газът ще стигне до България. Ако е имало проблеми с определени доставки и посредници, компетентните органите да разследват, а не това да се използва за предизборна реторика.

“Демократична България” до последно правеше опити за съставяне на правителство на разума в отиващото си НС, което да може да преведе страната през енергийната и останалите надвиснали над страната кризи. Незрялото политическо поведение на повечето партии в парламента обаче провали тази възможност.

Надявам се “Продължаваме промяната” този път да проявят зрялост и да приемат предложението на “Демократична България” за предизборна коалиция на всички сили на протеста. Миналата година беше разбираемо те да участват самостоятелно на изборите, защото това беше първото им явяване, но сега опасността е страната да навлезе в спирала от кризи. Промяната не е тяхна или наша, а на цялата демократична общност, която трябва да е единна, за да успее.

Ивайло Мирчев, ДБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Лена
    Тоя се притеснявал?! Мирчев, хайде престани да ходиш като цветарка при мисирките (в медиите) от сутрин до вечер. Ставаш досаден и се преекспонираш. Мама и тати не ти ли казаха, че са те гледали вече по ТВ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари