ИТ фирма опита да ни ограби легално чрез защита на безконтактни карти

0
Чрез медиите говорителят й убеди много от нас, че банките оставят сметките ни в ръцете на крадци
Чрез медиите говорителят й убеди много от нас, че банките оставят сметките ни в ръцете на крадци Снимка: iStock

От един ден насам в интернет обикалят гръмки заглавия как ни крадат парите от безконтактните карти, докато сме в метрото, мола или асансьора.

В голяма българска медия показаха господин, определен като ИТ експерт по сигурност. Не беше написано обаче от къде точно е този експерт. Все пак в подобни случаи се дава информация за фирмата, в която работи или институцията, която представлява. Известният икономически и финансов анализатор Христо Христов се е разровил в интеренет и е открил, че въпросният господин, Камен Несторов, е един от собствениците на фирма "Скимпрот"(SkimProt), която се занимава с изработка на стикери за защита на карти. С други думи, самата фирма и говорителят имат пряка облага от това да казват на хората колко уязвими и несигурни са от гледна точка на защита от крадци. Въпросният експерт започна да обяснява как безконтактните карти, които се издават от банките са едва ли не без никаква защита. Така всеки човек с такава карта возейки се в метрото може да бъде обран от крадец, който носи в себе си ПОС терминал.

За масовия потребител това звучи лесно, просто и логично, но всъщност няма как да се случи. Безконтактните карти позволяват само с допиране до терминала да се осъществяват плащания. Всички банки издаващи такива карти са въвели стандартен лимит на безконтактните плащания на клиентите си от 25 лева на ден. След достигане и превишаване на този лимит, клиентът трябва да въвежда задължително ПИН код ако иска да направи плащане. Технологията на картите позволява разплащания без въвеждане на ПИН код, но не и от далечно разстояние. Картата трябва да бъде плътно допряна до ПОС устройството, за да се осъществи плащането. Ето защо представената схема от г-н Несторов как крадецът е нарамил един терминал и минавайки в метрото източва картите на хората няма как да се случи. Просто разстоянието от 20 или 30 см. не е достатъчно, за да активира картата. А ако имате 2 безконтактни карти, устройството няма как да разбере от коя от тях трябва да бъде направено плащането. Отделно банките са дали възможност на клиентите си за допълнителна защита, чрез известяване, чрез e-mail или sms при извършване на плащане. С други думи няма как една транзакция да остане незабелязана от клиента, защото той веднага получава известие за нея и може да се свърже с банката картоиздател и да подаде сигнал. Или иначе казано, няма как да не забележим "разплащането", както се намеква в репортажа.

След като вече е наплашил зрителите колко не са защитени, притежавайки безконтактна карта, въпросният експерт веднага казва „ето защо ние разработихме...“ и показва продукта на неговата фирма. Внушението е ясно: "Вие не сте защитени, затова си купете нашия продукт". Освен показания от него продукт (стикер), също така има и портфейли, които се предлагат в България и които блокират достъпа до картата ви. Е, за тях експертът или не е чувал, или просто не ги споменава, за да не вземат зрителите да си купят от тях вместо от неговите стикери. Също така много удобно или невежо не споменава, че всеки може да си защити картата и като си сложи в портфейла при картите едно най-обикновено фолио.

Преди няколко дни във в. "24 часа" въпросната фирма беше публикувала същите си твърдения и представяше своите стикери. Това явно говори за активна рекламна кампания, която трябва да мине под наслов "Да наплашим хората, за да си купят нашите продукти". И разбира се, само и единствено продуктът на "Скимпрот" може да предпази потребителите от крадци...

Източник: economistbg.blogspot.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари