Нова схема: Обяви в интернет "предлагат" заеми от името на чужди банки

1
Измамниците искали да им се преведат малки суми за  "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка"
Измамниците искали да им се преведат малки суми за "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка" Снимка: БГНЕС / Архив

ГДБОП предупреждава, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви, особено във "Фейсбук", за чужди банки, "предлагащи" изгодни заеми, съобщиха от МВР

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално през приложението за чат на социалната мрежа, а в последствие през "Уотсъп" и "Вайбър".

Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.

В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема, престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Измамниците искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят.

След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка", за да им бъде отпуснат заемът.

Не са изключение и подобни измами чрез каси за парични преводи

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари