Искрен Веселинов: Дълбоко съм несъгласен с президента

1
Той говори красиви фрази за демокрация, но демокрацията се основава на избори
Той говори красиви фрази за демокрация, но демокрацията се основава на избори

Искам да изразя разочарованието си от това, че националното съгласие си отиде по отношение на един толкова важен въпрос и това е тъжно.

Това заяви за България 24 заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в коментар за ветото на президента върху Закона за извънредното положение. Той уточни, че споделя личното си становище, тъй като органите на ВМРО не са се събирали и не са взели решение.

Преди всичко ВМРО твърдо е подкрепяла вкарването на армията в справянето със ситуацията. Твърдо сме подкрепяли и текстовете, свързани с лъжливите новини и със санкциите срещу тях. По отношение на спекулата ние имаме далеч по-добър текст, който, за съжаление, не получи подкрепа. Прие се текст на БСП, който е изключително нескопосано написан и негов пряк резултат би било да не бъдат намалени цените на горивата и на топлофикация, които, както знаете, паднаха. Тоест това е един вреден текст, който те успяха да пробутат. С изнудване, че ще провалят кворума на заседанието. И така принудиха ГЕРБ да подкрепят техните промени в Закона за защита на потребителите. Безспорно това е текст, който трябва да падне, категоричен е Веселинов.

По думите му обаче другите текстове задължително трябва да останат.

Борисов казва, че процедурата е една и трябва или да се подкрепи, или да се отхвърли всичко. За нас обаче има и трета опция - да отхвърлим ветото на президента, каквото е нашето желание, да гласуваме против това вето, а след това да направим бърз ремонт и да променим текста на БСП. След това той да бъде заменен с нашия, който е далеч по-работещ и предвижда таван на цените на стоките от първа необходимост и на стоките, необходими да се овладее бедствието, обясни народният представител.

Водещата Светослава Рудолф зададе няколко уточняващи въпроса:

- Президентът Радев заяви, че не го питате него като главнокомандващ при всяка изява на армията. Той се чувства засегнат, че не го питате, а Бойко Борисов нарече това „егоцентризъм.

Искрен Веселинов: Доста дребнаво звучи да се чувства засегнат за подобно нещо. Но няма и причина да се чувства засегнат. Защото в този случай армията няма да бъде използвана за военна операция. Тя ще бъде използвана за една изцяло гражданска опасност. Полицията е вече на предела си като КПД и единствената друга организирана единица остава армията.

- Президентът намекна, че ще свика този Консултативния съвет по сигурността.

Искрен Веселинов: Не зная дали е необходимо да се свиква точно съветът по национална сигурност. В момента има много силна ангажираност на институциите и имахме поне до днес съгласие за борбата със заразата. Консултативният съвет е безсмислен, при условие, че това единомислие е отпаднало. Защото ролята на този съвет е - по критични въпроси да се постигне съгласие.

- Президентът каза, че думата „невярна“ информация няма определение и Бойко Борисов спомена, че този текст може да се ревизира с по-точен.

Искрен Веселинов: Ние имаме още по-мащабни амбиции за този текст. Предложихме да бъде преследвана наказателно всяка невярна информация, която се разпространява, защото се превърнахме в държава на неверните новини. Ние продължаваме да държим не само на криминализирането на неверните новини по отношение на болестта, но и на всички фалшиви новини.

- Но президентът каза, че така „законът атакува последните остатъци от свободата на словото...“

Искрен Веселинов: Дълбоко съм несъгласен с президента. Той говори красиви фрази за демокрация, но демокрацията се основава на избори. А когато изборът се основава върху фалшива информация, това не е демокрация. Има политически сили, включително тази, която подкрепя президента, които залагат изключително на негативни и лъжливи кампании, за да спечелят те. До момента не им се получава. Ние трябва да отрежем като с нож този начин на правене на политика и пропаганда и всеки, който прибягва към него, трябва да си понесе наказателната отговорност.

- Какво може да се направи в подкрепа на малкия и средния бизнес? Виждаме, че Бойко Борисов засега се въздържа от харчене на пари.

Искрен Веселинов: Много неща могат да се направят. Част от тях ние ги предложихме и някои бяха приети в този закон. Благодарение на нашите предложения всички, които имат задължения към банки и имат просрочия, няма да бъдат атакувани с наказателни лихви, няма да им се прекратяват договорите за кредити и да бъдат обратно изискуеми. Аз очаквам още в следващите седмици да започнем в Коалиционния съвет дебат по мерките за подпомагане на бизнеса.

- Борисов каза, че премиерът на Северна Македония му се моли за едно пакетче лекарства. И добави, че ние трябва да помогнем на Северна Македония с всичко, което произвеждаме срещу заразата - маски, защитни облекла, лекарства... Без да отстъпваме от претенциите си за историята.

Искрен Веселинов: Македония е близка до сърцето ни и е нормално да ѝ помагаме. Но не само на нея. Ако имаме възможност, трябва да помагаме на всички наши партньори и на всеки заболял. Стига да не е за сметка на българските граждани. Но трябва да помагаме, защото в тези критични моменти, думата „човечност“ добива истинския си смисъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари