Искат да въведат 500 лева такса при внос на стар автомобил

0
Намерението е събраната сума да отива във фонд, от който да се стимулира и покупката на електромобили, каза министърът на транспорта
Намерението е събраната сума да отива във фонд, от който да се стимулира и покупката на електромобили, каза министърът на транспорта Снимка: БГНЕС / архив

Намерението е събраната сума да отива във фонд, от който да се стимулира и покупката на електромобили, каза министърът на транспорта

Такса от 500 лв. при внос на употребяван автомобил е една от идеите за зелен преход и вариант България да не се пълни със стари и цапащи автомобили. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който участва в дебат, част от кампанията "24 часа и ОББ за устойчиво бъдеще", на тема "ESG и транспортният сектор в България. Предизвикателство или възможност".

Парите от таксата може да влизат във фонд, от който да се дават бонуси при покупка на електромобили. Темата за таксата е била обсъждана на среща между Гвоздейков и няколко сдружения - на производителите на автомобили, автомобилния клъстер, сдружението на общините.

"Оказа се, че България не е положила достатъчно усилия, или по-скоро не е намерила волята да върви с бързи темпове към екологични решения в транспрота. За година в България се внасят 350 000 употребявани коли, което е сериозно количество. Поради това търсим механизма за стимулиране на обществото да преминава към електрически автомобили", каза министърът, цитиран от вестник "24 ЧАСА". Държавата трябва да поеме ангажимент да осигури стимули за покупката на такива автомобили, но досега няма изработена формула за създаване на този механизъм.

Местните данъци и такси са като обърната пирамида, която не стимулира хората към зелена трансформация. При тях за новите коли се плаща повече, а за старите данъците са по-ниски, каза още Гвоздейков. Според него това е политически дебат, който трябва да се проведе, за да бъде подготвено обществото, че България трябва да настига останалите държави от ЕС, където се полагали доста усилия да се стимулират потребителите и производството на автомобили към зелена енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Su
    Това правителство се самоубива с пълна сила
  • 4
    3
    Owner
    Любопитно е кога стадото ще се усети , че се гаврят с него. 1- Застраховката е ДОБРОВОЛЕН АКТ , а не задължителен - ГО засега е задължителна, което е нонсенс. 2. - Целта е да ограничат стадото да щъка насам-натам защото според тях им разваля рахатлъка. 3.- Има и други простотии, всеки да си ги търси.
  • 2
    2
    123
    Изцъкленият тлъст педераст едва сега започва. Неистово се чуди откъде да заскубе пари от народа. Това е само началото.
  • 7
    1
    Балканеца
    По- скоро трябва да бъде подготвено обществото, че ще му се натрапи нещо, което никой не иска, но някой ще заглади косъма здраво от поредната далавера, тоест зелена инициатива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари