Иновативен светофар монтират на булевард "Липник"

0

На възлови кръстовища в Русе има монтирани общо 29 светофарни уредби, от които две са пешеходни и две с бягащ пешеходец

Община Русе е възложила на Русенския университет цялостно обследване на транспортните и пешеходните потоци на Т-образното кръстовище на бул. „Липник“ с ул. „Юндола“, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проучването се налага поради нуждата от поетапно проектиране и изграждане на нови светофарни уредби, които да отговарят на нормативната база и ефективно да регулират уличния трафик с минимални транспортни задръжки.

Причината да бъде избрано именно това кръстовище е, че на настоящия етап най-неефективна е работата на намиращия се там пешеходен светофар. Основните причини за това са различната интензивност на транспортните потоци в делничните и почивните дни, както и в различните месеци на годината, и сравнително слабия пешеходен поток извън върховите часове. При работа на светофара през целия ден се образуват непрекъснати задръствания, което от своя страна води до замърсяване на околната среда от изгорелите газове на транспортните средства. По тази причина светофарната уредба работи само в пиковите часове, когато пешеходният поток е по-интензивен.

Съобразно резултатите от обследването и анализа на данните ще се проектира и изгради изцяло нова светофарна уредба със заявка на пешеходеца и с няколко режима на управление. Системата ще разпознава намерението на пешеходците и автоматично ще преминава в режим на зелен светофар, като е предвидена зона за чакащи със заграждение. Самата уредба ще разполага с резервно захранване от фотоволтаичен панел и акумулатор.

Целта на въвеждането на системата е подобряване организацията и безопасността на движението по булеварда, като проектът е пилотен и ще бъде въведен в експлоатация и на други ключови кръстовища след провеждане на успешни тестове.

На територията на град Русе на възлови кръстовища има монтирани общо 29 бр. светофарни уредби, от които две са пешеходни и две с бягащ пешеходец. Конструкциите им са силно амортизирани и се нуждаят от цялостна подмяна, а контролерите не отговарят на изискуемия по наредбите стандарт. Същите работят на твърд режим на управление на автомобилните потоци и са изграждани в периода 1983-1985 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    6
    Групенфюрер Мюлер
    Пенчо пак налива общински пари към фирмата на Токев! Колко милиона станаха вече? Сега като му даде да изгради и фотоволтаици на покрива на кораба на цени 5 пъти над пазарните, за благодарност освен процента, (Пенчо) ще получи и безплатен фотовалтаик на село.....
  • 2
    5
    хахахах
    Има в други градове такива отдавна, ама дечо пора (4) не е виждал на село и сега се възмущава.
  • 9
    4
    darkaveng
    Боже, доживях и такава дивотия! Ама требе наши хора да се опаричат, няма как!
  • 3
    3
    Гражданин на Русе
    Колко иновативен или интелигентен ще е светофарът зависи само от това кой ще го направи. От светофар със "заявка" на пешеходна фаза с бутон по-ефективно решение може да бъде такова с цифрова камера вместо бутон за "заявка" на пешеходна фаза и според реализирания алгоритъм. В този случай вече може такъв светофар може да бъде по-добро решение от това с бутона. Ако, при светофар с използване на бутон за "заявка" , изискването/критерия е именно слаб и епизодичен пешеходен поток, иначе транспортните задръжки нарастват с увеличаване на пешеходните "заявки" за час. Така този стар алгоритъм на работа на светофара със "заявка" чрез бутон при високи интензивности на пътното и пешеходно движение е нефективен. Тогава се прилагат други решения - подлез и надлез. Добър пример в този случай е Община Гюргево. Но, ако Общината има много пари - всичко е възможно и полезно.
  • 19
    2
    пенчовист
    Евалла, Пенчо, машаллах! Ти изобщо не се церемониш когато трябва да похарчиш народна пара за глупости. Абе, фъстък, трябваше първо да оправиш дупките по улиците и екологията, а не еколожката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари