Инфекционист: Делта може да се завърне мощно след Омикрон

0
Няколко месеца след лекото протичане на вируса човек може пак да се зарази с него или с Делта, заяви д-р Трифон Вълков
Няколко месеца след лекото протичане на вируса човек може пак да се зарази с него или с Делта, заяви д-р Трифон Вълков Снимка: Топ Преса

Омикрон продължава да доминира у нас.

Прогнозите са до края на февруари да премине пикът на последната вълна. Учените стават все по-скептични, че Омикрон ще сложи край на пандемията.

"Въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон. С появата му не се изчерпват възможностите за нов щам. Ковид-19 има по-големи възможности да мутира. Оцеляват само тези варианти, които дават на новосформиралия се вирус еволюционно предимство - или по-лесно се предава, или заобикаля имунния отговор. В Омикрон и двете са налице", заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница София в студиото на "България сутрин".

Той подчерта притеснителна тенденция - нямаше пауза между Делта и Омикрон.

"Между всяка една вълна при предишните варианти на Ковид-19 имаше светъл период с ниска заболеваемост. Сега Омикрон се наложи над Делта варианта, докато той беше в своя разгар на разпространението", подчерта инфекционистът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът отбеляза, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.

"При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб. Няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон. Някои учени предупреждават, че може да има завръщане на Делта заради слабия имунитет от Омикрон", заяви д-р Вълков.

Експертът е категоричен, че бустерна доза ваксина пази от тежко боледуване.

"Вероятността за влизане в болница или реанимация, както и да се стигне до смърт намалява с над 85%. Единствено не се знае за какъв етап от време са ефективни бустерните дози", подчерта инфекционистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Petar Grigorov
    "При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб" - Дайте информация за това изследване... ако си бил болен и не си имал сериозни симптоми е индикация че имунната ти система се е справила много преди да стане сериозно... "Няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон." - всички изследвания показват че след преболедуване на омикрон имаш имунитет към всички предищни варианти, за изключително дълго може би завинаги. "Някои учени предупреждават, че може да има завръщане на Делта заради слабия имунитет от Омикрон" - Някой учени? Или дайте подробна информация или се опитвате да всявате страх...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари