Учени от САЩ са създали хибриден вариант на коронавирус с 80% смъртност

1
Такива експерименти са игра с огъня, посочиха критици в международните научни среди
Такива експерименти са игра с огъня, посочиха критици в международните научни среди

Работата на американските учени предизвика критики в международните научни среди

Изследователи от Националната лаборатория за инфекциозни болести на Бостънския университет са създали нов щам на Ковид-19, който е с 80% смъртност при изпитанията с мишки, съобщава британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция Фокус.

Екипът е създал хибриден вирус, който комбинира "Омикрон“ и оригиналния щам от китайския град Ухан. Експериментите върху мишки, които учените са провели, показват смъртност от 80%. В същото време в групата гризачи, които са били заразени с обичайния "Омикрон", не е починала нито една мишка.

Работата на американските учени предизвика критики в международните научни среди, подчертава вестникът. Изследователи от Израел, Обединеното кралство и САЩ посочиха, че "такива експерименти са игра с огъня", защото "може да предизвикат нова пандемия". Според тяхната оценка "модификациите, насочени към укрепване на вирусите, са неприемливи“, те "трябва да бъдат забранени“ на законодателно ниво.

Вестникът уточнява, че дейността по модифициране на структурата на вирусите с цел подобряване на характеристиките им е била забранена в САЩ от 2014 до 2017 г., но оттогава насетне ограниченията постепенно са премахнати. Като оправдание за подобни експерименти американските власти посочиха необходимостта от "проактивно прогнозиране на възможни нови огнища на инфекции“. Освен в лабораторията в Бостън, подобна работа се извършва в още 13 изследователски центъра в САЩ, уточнява вестникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Густав Адолф
    Станко, прост си като гъба.
  • 7
    1
    Станко
    Тия кравари ще затрият света "в името на науката" или по скоро казано - "в името на мангизите"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари