Имотния пазар в Русе се успокоява след бурен растеж. Чакаме ли по-ниски цени?

6
Първата половина на миналата година бе ползотворна за имотния пазар в Русе
Първата половина на миналата година бе ползотворна за имотния пазар в Русе

Първата половина на миналата година бе ползотворна за имотния пазар в Русе

Цените на жилищата в града рязко поскъпнаха и през първото тримесечие на 2022 г. НСИ регистрира в града най-висок ръст сред шестте големи български града както спрямо последното тримесечие на 2021 г. (8%), така и на годишна база (15,4%).

Изненадващото за всички е, че това бе най-високият растеж в града за последните седем години, за които има данни, споделят брокери.

Според платформата за недвижими имоти Реалистимо се търсят предимно двустайни апартаменти в Русе, но се забелязва все по-голям интерес към тристайни апартаменти в града особено от семейства с две деца.

Според брокери ръст имаше в три аспекта - нивата на пазара са били под тези за другите градове и сега ги догонват, търсенето изпреварва предлагането и причини, свързани с географското положение, градското планиране и трудовия пазар.

Русе е на първо място в класацията благодарение на сериозното покачване на цените както на новото, така и на старото строителство, съответно увеличение от 23,2%, а на жилищата старо строителство с 13,7% за година.

Сделките с имоти също се увеличават и през първото тримесечие на 2022 г., те са с 8,4% повече в сравнение със същия период на 2021 г., но през второто тримесечие намаляват на годишна база с 3%. До юни месец 2022 г, данните на Агенцията по вписванията показват 2522 сделки, сключени в града, което е едва с 1,6% (40 сделки) повече спрямо същия период на предишната година.

Брокери споделят, че пикът на цените от първото тримесечие е в следствие на засилен интерес от хора със спестявания, притеснени за парите си заради инфлацията и войната. Голямата част от купувачите на имоти са от Русе, но има интерес и сделки с купувачи от Тутракан, Силистра, Разград.

Тази година обаче индикациите са за спад на сделките. След сериозния спад на имотни сделки в Европа, в някои държави вече има и сериозно намаление на цените. От Реалистимо споделят че много собственици които искат да се възползват от високите цени, публикуват обяви за продажба и наем именно сега в платформата.

Топ локациите в града са Центърът, "Възраждане" и "Ялта". Жилище на цени от 1000 до 2500 евро може да намерите в тези три района, докато най-атрактивни цени на апартаментите има в квартал "Чародейка-север" и "Чародейка-юг". Средната цена на квадрат там е около 720 евро, като най-ниска цена на квадратен метър може да се намери за 600 евро, а най-високата е близо 1000 евро.

Неимоверния растеж на цените на новото строителство е от части породено от липсата на въведени в експлоатация нови сгради. За първото тримесечие на 2022 г. по данни на НСИ тогава акт 16 са получили 28 сгради със 111 жилища. По-добър резултат за последните седем години е имало само през последното тримесечие на 2017 г. - 32 нови сгради със 127 жилища.

Според сайта за имоти Реалистимо, пандемията е раздвижила и пазарът на имоти в селата около Русе. Търсят се най-вече селски имоти за целогодишно в Мартен, Николово, Басарбово, Червена вода, Божичен, Красен, Пиргово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    да
    Не знам какви цени чакаме, ама никой не строи. И аз дебна да взема още един апартамент на идеален център, но строителите нещо не им се работи.
  • 5
    10
    Дърт Манаф
    Евлоги,многоников пе...ас скрий се в клоаката от която си излязъл/стара гъзора/ да не ти сцепя гъзът на две!
  • -1
    9
    Евлоги
    Стара Загора вече мина 200 000, а Русе бил останал едни 20-30 хиляди души. Казаха ми, че Русе се топял с по 10 хиляди души годишно и до 2-3 години съвсем ще изчезне от картата.
  • 1
    8
    Гошо куче лошо
    Страшни подтисняци има тука.
  • -1
    7
    Марио
    Ходих си до Русе по празниците от Лондон и се чудих защо градът е толкова обезлюдял. Някой може ли да ми обясни къде са хората, по къщите ли си стоят да се пазят от Ковид? Наистина не разбирам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари